En kunstnerisk kraftstasjon

Thuy-Linda Nguyen er utdannet lege, men er i tillegg kunstner, politiker og organisasjonskvinne
Foto: Phuong Costello
Sist Thuy-Linda Nguyen (29) satte opp musikal, satt voksne menn og gråt i salen. Denne gangen håper hun å overraske sitt publikum med en historie utenom det vanlige.

– Vi har satset knallhardt denne gangen. Dette blir en fullblods musikal med live musikk og tre dramatiske historier som fletter seg inn i hverandre, sier Nguyen når vi møter henne på Utrop-kontoret like før jul.

Musikalen Nguyen snakker om, er oppsetningen “Domino”, som har premiere i februar. Scenen er ærverdige Norske Opera & Ballett i Bjørvika. 

Står bak manus og regi
Dette er den andre musikalen Nguyen setter opp på Operaen. Hun har skrevet det meste av manus og er selv regissør. Hun har også bidratt til musikken. 

Alle bærer på en historie og en fortid som former dem.

– Men det er Dang som er det store musikalske geniet. Det må du skrive! sier hun ivrig.

Mannen hun viser til, er Dang Pham, som til daglig er mattelærer på en skole på Oslos østkant og driver med musikk på si. Han har komponert musikken til musikalen og har også gitt viktige innspill til manus.

Den første musikalen til Nguyen het “Under Samme Himmel” og ble vist i Operaen i 2012. Musikken ble den gang skrevet av Ky Tran. Forestillingen ble vist i tre dager, og hver dag kom det nye fjes fra den vietnamesiske befolkningen i Norge for å se på.

– Operasjefen trodde nesten ikke sine egne øyne. Forestillingen vår gikk for fulle hus. Vietnamesere er ikke kjent for å gå på teater eller musikal, men folk strømmet til, sier en tydelig entusiatisk Nguyen.

Publikum tok til tårene
Da som nå hadde musikalen svært lite budsjett, og det aller meste ble gjort på dugnad gjennom organisasjonen KulturKlovnene, som Nguyen tok initiativ til i 2010.

Under Samme Himmel tok blant annet for seg generasjonskonflikter mellom foreldre oppvokst i Vietnam og ungdom oppvokst her i Norge.

– På ett tidspunkt i historien reiser en av hovedpersonene til farens by i Vietnam. Han opplever det forvirrende plutselig å befinne seg på et sted der folk ser ut som ham og snakker samme språk som ham samtidig som han føler seg helt fremmed. Når han forteller faren om opplevelsen, åpner faren seg for første gang i livet og forteller om hvorfor han flyktet fra landet for mange år siden. Det ble en sterk scene for mange, og flere gråt i salen, forteller Nguyen.

Fascinert av folk
Denne gangen blir historien helt annerledes. Nguyen røper så mye som at hovedpersonen er den ulykkelige forfatteren Marco som ved et uhell havner på et cruiseskip, og ender midt i et trekant- og kjærlighetsdrama med et kjærestepar på båten. Cruiseskipet eies av Regina – en tidligere prinsesse som har med seg en skatt fra sitt tidligere liv.

– Jeg har fått høre av folk at historien virker harry. Det må være på grunn av cruiseskipet. Men jeg tror at folk vil bli positivt overrasket, ikke minst fordi vi gjør en del spennende fortellermessige grep i løpet av historien.

Historien har nemlig dypere lag enn det man skulle tro ut fra settingen, ifølge Ngyuen.

– Jeg er kjempefascinert av hvordan folk er blitt som de er. Alle bærer på en historie og en fortid som former dem. “Domino” er et forsøk på å grave i slike historier og sette dem sammen til en helhet.

Produktiv
Nguyen beskriver seg selv som en vanlig, mainstream ung kvinne.

– Det er ikke noe eksentrisk med meg. Jeg liker det de fleste liker og gjør det de fleste gjør. 

Forskjellen er nok at Nguyen gjør mer. Mye mer. Hun har diverse verv både i politikken og organisasjonslivet bak seg allerede, og har dessuten selv startet opp flere organisasjoner. Av utdanning er hun lege, og flyttet fra Trondheim til Oslo for ikke så lenge siden for å praktisere yrket sitt. Men akkurat nå er det oppsetningen “Domino” som har premiere på Den norske opera og ballett 6. februar som fyller det meste av bevisstheten.

– Jeg tror dette blir veldig bra. Men det at vi har lagt lista så høyt denne gangen, gir jo et visst press. Uansett er jeg strålende fornøyd med å ha fått med så mange talentfulle unge mennesker på forestillingen. Selv om dette skjer på dugnad, er alle skuespillerne plukket ut på audition, så kunstnerisk kommer dette til å holde høyt nivå, lover Nguyen.