Latino- og argentinskpreget festivalslipp

Argentinske Plaza Francia er blant artistene som slippes ut i dag, og som man vil kunne se under høstens utgave av Oslo World Music.
Foto: Oslo World Music Festival/Promofoto
Flere måneder har direktør i Oslo World Music, Alexandra Archetti Stølen, tilbrakt i farens opprinnelsesland, Argentina. Det setter preg på artistslippet til høstens utgave av festivalen.
0Shares

I dag, dagen før Musikkfest Oslo, er det altså duket for hovedslipp. Stølen har bodd i Argentina de siste månedene, og booket hele årets program derfra. Hun har også fått mye tid til å lete etter sine argentinske røtter.

Utrops skribent møter henne virtuelt over Skype til en samtale over en argentisk kaffe og “dulce de leche (typisk argentisk karamell og melkekake, jour. anm.). For mens her hjemme nærmer det seg middagstid, er det jobblunsj i Buenos Aires. 

Hvorfor har du valgt å tilbringe denne siste tiden i Argentina? Hva har motivert deg spesielt til å ta turen nedover?

– Jeg har argentinsk far, som døde for 10 år siden. De siste årene har jeg vært på korte ferier i Argentina og alltid savnet å kunne bruke litt mer tid her, både med tanke på familien og med tanke på jobben. Buenos Aires er et kulturmekka og her er det et enormt kulturkonsum. Det er fantastisk å se hvordan argentinere går ut og bruker byens kulturtilbud. Mange av artistene som har spilt her i vinter har enorme publikumstall, tall vi bare kan drømme om i Oslo. Så, når jeg fikk mitt tredje barn var det en god mulighet til å bruke litt av mammapermen her. Turen har vært en kombinasjon av familieliv og jobb. Jeg har booket hele programmet til Oslo World herfra og det har vært inspirerende å gjøre det på denne siden av Atlanterhavet. Å ta distanse til hverdagslivet i Oslo har vært nødvendig, jeg tror festivalprogrammet vil bære preg av det. 
 
Oslo World Music-sjef Alexandra Archetti Stølen har tilbrakt den siste tiden i farens opprinnelsesland Argentina. Under oppholdet har hun kombinert mammapermisjonen med å booke de siste artistene til årets festival.
Foto : Carsten Jøssund
 
Har du noen spesielle og morsomme kulturklæsj-historier som du kunne delt med våre lesere?

 
– Utfordringene har vært mange. Selv om jeg på mange måter føler meg argentinsk, har jeg bodd for mange år i Norge. Det har nok ikke vært så mange morsomme kulturklæsj historier verdt å dele med leserne, men det har vært mange klæsjer! Jeg har aldri vært så utålmodig og irritabel som dette halvåret (jeg som trodde at solen alltid skinte på denne siden av dammen!), samtidig som jeg har kjent på en enorm glede, takknemlighet og varme. Det å flytte på seg gjør noe med en, gjør noe med en familie, på godt og vondt, mest godt. 
 
Nå som du har gravd frem ulike artister under dette oppholdet, har det vært lett eller vanskelig å finne artister som passer inn i festivalformatet? Har dette vært et “luksusproblem”?

 
– Her har det vært altfor mange artister å ta av. Dessuten er det 10-20 konserter HVER DAG i Buenos Aires man føler man går glipp av, konserter med artister som er potensielle Oslo Worldnavn. Alle spiller her: I løpet av et par uker nå har store latinoartister som Silvio Rodriguez, Bomba Estereo, Miss Bolivia, Villa Diamante og Adriana Varaela spilt på ulike scener i byen. Så det har ikke vært vansklig å finne artister i det hele tatt, men det er en utfordring å finne artister som er på turné i Europa på høsten (siden de fleste er på turné på sommeren) eller få reisestøtte. Vi har vært heldige i år, hadde jeg ikke vært her, hatt de møtene vi har hatt, ville jeg ikke kunne presentere dette storslagne argentinske programmet. 
 
Kulturminister og eks-artist
Hvordan har OWMFs samarbeidet med argentinske kulturmyndigheter utartet seg (ser blant annet at kulturministeren er invitert til Oslo)?

 
– Jeg hadde et veldig spennende møte med Kulturministeren Teresa Parodi i april. Hun er tidenes aller første kulturminister for Argentina, for tidenes første kulturdepartement! Men først og fremst er Parodi kjent her som artist, en av de mest betydningsfulle artistene i nyere argentinsk historie. Vi har hatt en felles tanke om å presentere et bredt program fra Argentina i Oslo og festivalen har lykkes i samarbeid med lokale krefter for å skaffe en god samarbeidsavtale som innebærer at festivalen kan invitere hele 34 artister fra Argentina til Oslo i år. Det er det største antallet argentinske musikere som noen gang har besøkt festivalen samlet.  Og programmet spenner seg fra elektronisk cumbia, tango-rock og chamamé til chacarera og hip hop. 
 
Hvordan ser man på musikkmangfold der nede? Finnes det likheter og forskjeller kontra synet man har i Norge?

 
– Her er det en enorm musikkrikdom. Det er så mye musikk, så mye mer enn mangfold, derfor vil jeg kalle det rikdom. Som sagt er publikum ekstermt entusiastiske. Los Van Van fra Cuba spilte for to fullspekkede konserter på Luna Park i mai (12.000 mennesker). Når det er sagt er det en stor overvekt av kommersielle artister, blant annet superstjerner som Ringo Starr, og artister fra Latin-Amerika og Spania, som til gjengjeld har enorme publikumstall. Det er lite artister fra Afrika/Midt-Østen og Asia, og en festival som Oslo World, som presenterer musikk fra hele verden med en samfunnsmessig brodd, finnes ikke her. Sånn sett har samtalene med kultrministeren og andre bransjefolk vært meget interessante. 
 
Artistene som slippes ut 5. juni, vil de også kunne utfordre festivalgåernes stereotypier om “latinokulturen”?

 
– Ja, definitivt. Vi har ikke gått for tangoshow, salsa band og sambaskolen. Orquesta Típica Fernandez Fierro og Chango Spasiuk som åpner festivalen er rå og rocka, innovative og nyskapende. Miss Bolivia er en politisk engasjert og hardtslående rapper. DJene har en sofistikert måte å presentere cumbia, som for mange forbindes med noe helt annet en sofistikert. Så har vi valgt å presentere Gotan Project guttas nye prosjekt, hva de gjorde for tangoen på 2000 tallet var enormt, jeg tror Plaza Francia vil bli en fantastisk konsert på Sentrum Scene. For ikke å glemme Marcos Valle, en slags Baywatch møter bossa nova-type. Og som sagt, isteden for et rent salsaband fra Cuba har vi invitert Cuban Beats Allstars i år som kommer blant annet fra den legendariske gruppa Orishas. Så, ja, her utfordrer vi stereotypene.
 

SLIPP 5. JUNI:

27. oktober på Sentrum Scene:  Åpningskonsert med Chango Spasiuk (Argentina) + Orquesta Típica Fernandez Fierro (Argentina) (+åpningsmalambo med Juan Saavedra kompani og muligens storfint besøk av den Argentinske Kulturministeren Teresa Parodi)

29. oktober på Riksscenen: Workshop med Juan Saavedra Kompani.

30. oktober på Riksscenen: Show – Retumbo – med Juan Saavedra Kompani (Argentina).

30. oktober på Blå: ZZK Records presenterer: Miss Bolivia (Argentina), Chancha Via Circuito (Argentina) & Nicola Cruz (Ecuador).

30. oktober på Cosmopolite: Cuban Beats ALLSTARS (Cuba).

31. oktober på Barnas Verdensdager: ZZK Records for KIDZ! Kuleste cumbia DJs spiller opp til dans for ungene på Grønland.

31. oktober på Sentrum Scene: PLAZA FRANCIA feat. Muller & Makaroff (from Gotan Project) and Catherine Ringer (from Rita Mitsouko) – The New Tango Songbook (Argentina/Frankrike).

30. oktober på Parkteateret: Marcos Valle (Brasil) brasiliansk sanger/sangskribent.