Svanes og Milo i skjønn harmoni

 
Foto: Claudio Castello
Gjennom Open Xpressions har Ida Svanes Ziener (33) og Malick Samb (37) funnet tonen, rent musikalsk.

Hver onsdag holder Open Xpressions åpent. En scene utenom det vanlige i hovedstadens kulturflora, hvor målet er å fremme kulturmøter mellom artister med ulik bakgrunn. 

– Vi er åpne for alle uttrykksformer: musikk, dans, poesi og spoken word, film, performance, komedie, opera og teater. Det er en sjeldenhet at ulike kunstformer og publikum kan dele samme scene, skriver man på sine hjemmesider.

Kunstnermøteplassen, som ble startet opp i februar 2010 på teater-båten MS Innvik av Sheldon Blackman og Nordic Black Theatre. Båten er forlengst en saga blott, og Nordic Black Theatre flyttet videre til Cafeteatret på Grønland i Oslo.

Kunstnervennskapet som oppsto
For det var nettopp her at kunstnervennskapet mellom Svanes og King Milo oppsto. Både Svanes og King Milo medvirket på utgivelsen Open Xpressions i Urban Sound Studio som kom ut i august 2014.

– Vi fikk høre med en gang at vi burde lage en låt sammen på ordentlig, og at vi komplementerte hverandre artistisk.

Svanes, tok kontakt med den senegalesiske artisten for å lage videoen til sangen Up To You

– Låten kom allerede ut i høst, men videoen med den blandede norsk-afro-versjonen kom ut i mars, Idéen var å lage en positiv sang, med farger og god stemning. Å kombinere sjangeren som jeg behersker, visesang, med de senegalesiske rytmene. Og der kom King Milo inn i bildet. Han synger jo også på sitt eget morsmål, det afrikanske språket wolof.

Barnehage som setting
Videoen laget de to i mars, med Torshovhagen barnehage som setting. Svanes, som ved siden av musikervirksomheten, også jobber som musikkpedagog i nettopp Torshovhagen barnehage, følte seg i sitt rette element.

King Milo likte også idéen godt.

– Ida kontaktet meg, og jeg ble fort interessert i prosjektet. Up to you handler for meg veldig mye om hvor viktig det er å fortelle en historie. I Vest-Afrika er historiefortellinger en del av kunstneriske tradisjonen, sier han.

Sommerfølelse
Når Svanes og Milo spilte inn videoen i mars hører det med til historien at de hadde griseflaks.

– Vi fikk sol dagen vi spilte inn videoen sammen med barnehagebarna, så de fikk være litt ute. Hadde vi gjort det dagen etter så hadde vi måttet gjøre det innendørs, fordi det snødde og ble plutselig iskaldt.

Selv om det har gått noen måneder siden innspillingen virker dette som en typisk sommerlåt, lett og avslappet i stilen..?

– Vi får høre det fra veldig mange at de fikk en slags sommerfølelse når de fikk se videoen på sosiale medier, eller de gangene vi har fremført låten på konsert. Låten kom jo først ut i juni, så det passet bra med tanke på sommerfølelsen, sier hun.

Open Expression som døråpner
Begge snakker varmt om Open Expressions som døråpner, en katalysator som kan bringe dem videre ut i nye prosjekter.

– Hele dette prosjektet med studioinnspilling og påfølgende video kan jeg takke dem for! For ikke å glemme Theo Hogben som har filmet og regissert det hele, sier Ida.

Vil dere gjøre flere prosjekter sammen i fremtiden?

– Hvorfor ikke? svarer Milo.

– Tiden vil vise. Vi er ihvertfall åpne for flere innspill og råd fra Open Expression. Uten deres støtte hadde vi ikke kunnet lage videoen.

FAKTA

Svanes (Ida Svanes) er en norsk låtskriver og artist som lager gitarbaserte popviser med tekster både på norsk og engelsk. Hun har spilt en rekke konserter i Norge og Norden, og samarbeider med musikere innen ulike sjangere.

King Milo (Malick Samb) er en senegalesiskfødt RnB-reggae artist, som etter å gjort karriére i Senegal bosatte seg i Norge julen 2012. Samb, som synger både på engelsk, og på stammespråket wolof, kaller musikkstilen sin for “no stress”. King Milo spiller på Mela-festivalen søndag 16. august.

Link til videoen.