Gratis idrettsskole gjør nye grep

Trener Kleyton Thyrone Dos Santos sørger for trygghet på capoeira-treningen. Han er ansvarlig for capoeira på Allidrettsskolen sammen med Isabella Morken Facconi.
Foto: Are Vogt Moum
Denne uka er det gratis allidrettsskole på Furuset for 180 barn i alderen 7 til 10 år for fjerde år på rad. – I år har vi utvidet tilbudet med capoeria for barna og faglig påfyll for medarbeiderne, forteller prosjektleder Sindre Andresen. 

 

– Egentlig er jeg maler. Men nå følger jeg drømmen og jobber med barn. På sikt vil jeg åpne mitt eget ferie- og fritidstilbud. Da har jeg lyst til å satse på aktiviteter i skogen, det er noe barn i Oslo har mangel på i dag, sier André Nordsveen.

Han er frivillig på MyCall Allidrettsskole og er oppglødd etter å ha hørt foredraget til Harald Skoglund dagen før. Skoglund (74) kom seg ut av tilværelsen som barnehjemsbarn gjennom boksesporten og hjelpen han fikk av bokser Gunnar Hansen (1916-2004). Skoglund har tidligere sagt til Dagbladet at han har gjort det til en livsoppgave å videreføre Gunnar Hansens ånd. André Nordsveen forteller at han fikk flere aha-opplevelser under foredraget til Harald Skoglund.

– Jeg har jobbet med barn i seks år, og som regel har jeg fulgt sunn fornuft og de prinsippene jeg selv synes er gode. Foredraget til Harald Skoglund bekreftet for meg at jeg har gjort mye riktig, sier André Nordsveen

Egentlig er jeg maler. Men nå følger jeg drømmen og jobber med barn.

Han jobber daglig på Tøyen skole og Aktivitetsskole (AKS). I tillegg driver han Furuset Friluftsgruppe, som han har startet selv. Dessuten sitter han i styret i Furuset Fotball.

Nordsveen er typisk for Allidrettsskolen med sitt engasjement for barn og unge.

– Da jeg selv var barn, hadde vi en lærer på Gran skole, Rolf Rune Solberg. Han var en sånn type som inkluderte alle og ikke delte inn elevene i “bøller” og “snille”. Han tok oss med på turer i skogen og lærte oss veldig mye utenom det som har med skolepensum å gjøre. Han er en av dem som inspirerer meg i jobben nå, og da han gikk bort for sju år siden, startet jeg Furuset Friluftsgruppe med Rolf Rune Solberg som forbilde, forteller Nordsveen.

Friske rundkast
Klokken er 1015, og aktivitetene er i full gang på Allidrettsskolen. Den er åpen for alle i Oslo, men de fleste som benytter seg av tilbudet, kommer fra nærområdet på Furuset. I en av gymsalene i Furuset Forum er ungene i gang med oppvarming til capoeira, som er en brasiliansk kampsport med elementer av dans og musikk.

– Bra! Veldig bra! De positive tilbakemeldingene sitter løst når capoeira-trener Contra Mestre Kleyton guider ungene som slår hjul over bukken og jogger over på matta der de skal stupe kråke og hoppe spensthopp.

– Capoeira er nytt av året, i tillegg til foredragene for medarbeiderne. Begge deler er fine tilskudd til våre aktiviteter, sier prosjektleder Sindre Andresen.

– Velorganisert
På Allidrettsskolen får alle sjansen til å prøve alle aktivitetene. I år består tilbudet av fotball, basket, innebandy, svømming og capoeira. Aktivitetene foregår både inne og ute.

– Jeg kom over Allidrettskolen på nettet og så med en gang at det var noe for Aleksander. Det er veldig fint at ungene får prøve seg i i så mye forskjellig. Det tror jeg de har veldig godt av i den alderen, sier Monica Sønstevold Andresen.

Selv bor hun ikke bydelen og er glad for at tilbudet er åpent for alle.

– At et så omfattende og velorganisert opplegg er gratis – og det en hel uke – er gull verdt for foreldre som enten ikke har råd eller tid til å ta seg fri hele ferien. Aleksander kommer hjem med mye å fortelle hver dag, sier hun.

Fakta:

MyCall Allidrettsskole er et gratis tilbud på dagtid i én uke. Det har vært arrangert mot slutten av sommerferien hvert år de siste fire årene. Tiltaket er et samarbeidsprosjekt mellom  flere aktører. MyCall, Oslo idrettskrets og Furuset Allidrett IF står for økonomi og tilrettelegging, mens Bydel Alna og Bydel Stovner bidrar med markedsføring. For de respektive sportene fordeles ansvaret slik:

  • Fotball: Furuset Fotball IF
  • Basketball: Høybråten Furuset Fotball IFzBasketballklubb og Norges Basketballforbund
  • Innebandy: Sveiva Innebandy og Oslo Bandykrets
  • Svømming: Svømmeklubben Speed
  • Capoeira: Capoeira CDO

I år deltar 180 barn og 35 voksne på Allidrettsskolen.