Fra Bærum til den Islamske Stat

Ansiktsdekkende hodeplagg vil trolig bli forbudt i Akershus-skolene. Forbudet vil ikke stride med likestillings- og diskrimineringsombudets forskrifter.
Foto: Glenn Carter
En 24-årig kvinnelig IS-sympatisør fra Bærum er blant ti kvinner som har reist fra Norge til de IS-kontrollerte områdene i Syria.
0Shares
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

I 2011 holdt norske Aisha Shezadi foredrag på norske skoler om hvorfor hun velger å gå i heldekkende niqab. Nå er hun i IS-kontrollert territorium, melder VG.

Hun skal i seneste tiden også skrevet flere Facebook-innlegg om hvordan livet med IS er.

«Jeg ser at det er flere som ønsker å vite hvordan det _egentlig_ er å bo i IS, og jeg har derfor begynt å skrive litt, slik at man får et mer reelt perspektiv, inshaAlla (Hvis Gud vil).» (14. oktober 2015, Facebook.)

I et annet innlegg skriver hun:

«Straffesystemet i IS, som alt annet, er selvfølgelig basert på Islams lover. Det vil si at dommerne i domstolene, som er kvalifiserte rettslærde innen Islamsk rettslære og lovgivning, dømmer hver sak ut ifra Shari'ah» (3. november 2015, Facebook.)

– Vil oppfordre flere til å reise
Ifølge VG skal det være om lag 600 kvinner fra Vesten skal de siste årene ha reist til Syria. Blant dem er rundt ti norske kvinner. 

Shezadi bruker ifølge VG et alias på Facebook, men avisen har fått bekreftet at profilen de har funnet skal være hennes. Hun skriver sine innlegg på norsk, og bruker samme profil til å kommunisere med sin egen familie og venner.

– Ved å skrive på norsk ønsker denne kvinnen å nå ut til folk hun kjenner, for å oppfordre flere til å reise, sier Thomas Hegghammer fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til VG.

Gradvis radikalisert
Aisha Shezadi er født og oppvokst i Bærum og skal ikke ha tatt i bruk religiøse hodeplagg før i 2010. Da begynte hun med hijab, noe som skal ha overrasket vennene hennes. I 2011 begynte med mer heldekkende plagg som niqab.

Les også: Bokomtale av Mah-Rukh Alis nye bok om IS.

I boken hun forteller hun om IS' strategiske bruk av kvinner til å spre propaganda, og terrorgruppens virtuelle krigsføring.