Ibsenprisen 2016 til Forced Entertainment

Ibsenprisen er en av verdens mest prestisjetunge teaterpriser. Formålet er å hedre enkeltpersoner, institusjoner og organisasjoner som har brakt en ny kunstnerisk dimensjon til dramatikk eller teater. Prisen administreres av Kulturdepartementet. Vinneren mottar 2,5 millioner norske kroner, finansiert av den norske regjeringen.
Foto: Nationaltheatret
– Det er viktig at scenekunsten skyver grenser og utfordrer oss, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som fredag overrakte prisen til den britiske frigruppa.
0Shares

I en seremoni på Hovedscenen på Nationaltheatret. utdelte kulturministeren prisen til medlemmene av det britiske teaterkompaniet, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

– Det er en stor glede å dele ut denne prisen. Det er viktig at scenekunsten skyver grenser og utfordrer oss. Jeg ønsker Forced Entertainment lykke til videre med sitt spennende arbeid, sa kulturminister Helleland under premieutdelingen.

Erklært for banebrytende
Forced Entertainment har i løpet av helgen vist fire forestillinger under Den internasjonale Ibsenfestivalen. Lørdag arrangerte man også et symposium på Nationaltheatret for å hedre prisvinnerne.

– Forced Entertainment har vært en banebrytende friteatergruppe som over tre tiår har inspirert, provosert og engasjert. Med sin særegne utforskning og utprøving av forholdet mellom teatret og virkeligheten, har Forced Entertainment satt sitt preg på utviklingen av det frie teatermiljøet over hele verden, sa komitéleder Per Boye Hansen.

Sammen i 30 år
Kunstnerisk leder Tim Etchells i Forced Entertainment er svært glad for å motta den prestisjetunge prisen.

– Listen over tidligere vinnere er formidabel, og det er en ære å være i deres selskap. Denne gruppa har arbeidet sammen i over 30 år nå, og stilt spørsmål om hva teater er, og hvilke opplevelser teatret kan skape for å snakke inn i egen samtid. Vi er spesielt stolte av at vårt samarbeidsprosjekt har blitt feiret på denne måten. Vi føler også at det å gi denne prisen til Forced Entertainment viser anerkjennelse av en moderne praksis som går bort fra den litterære hovedtendensen, og mot et område der man eksperimenterer og arbeider på tvers av kunstformer som konsekvent har forfektet eksperimentelle tilnærminger til performance, fra gruppearbeid til utformelse og improvisasjon, sa Etchells.

Klikk her for å lese mer om Forced Entertainment og Den internasjonale Ibsenprisen.