Harstads og Norges nye fribymusiker på plass

 
Foto: SafeMUSE - Safe Music Havens Initiative
Nummer to i rekken av musikere som finner en frihavn i Harstad fra forfølgelse for sitt virke, har nå ankommet byen.
0Shares

Hamid Sakhizada, også kjent som Abdul Hameed Sakhi Zada (bildet) er en profesjonell musiker fra Afghanistan som har spesialisert seg innenfor afghansk folkemusikk og instrumentet dambora. Dette er et populært strengeinstrumentet i Hazara samfunnet som Hamid tilhører. Han er en kjent musiker med en stor tilhengerskare i Afghanistan og i utlandet, etter bl.a. å ha representert Afghanistan i 2012 ABU annual song contest, den asiatiske versjonen av Melodi Grand Prix. Han har hatt flere opptredener på afghansk fjernsyn, spesielt etter 2008 da han kom på andreplass i sangkonkurransen Afghan Star, en variant av den amerikanske Idol-serien. Han har opptrådt i Sør-Korea, Australia, Tyrkia, Kasakhstan og De forente arabiske emirater. Han har også produsert tre album.

Sakhizada er en klassisk skolert tradisjonsmusiker, men jobber også innenfor populærmusikken. Han er berømmet for å ha gitt tradisjonell Hazara musikk et mer folkelig appell, selv om dette også har brakt med seg uønsket oppmerksomhet fra grupper som er imot minoriteten Hazara, så vel som religiøse tradisjonalister. Med en fremtredende rolle i å fremme sin kultur, har Sakhizada vært gjenstand for en jevn kampanje av trusler og trakassering.

Det ble fra enkelte miljøer krevd at han trakk seg fra Afghan Star konkurransen, og truslene var slik at han måtte bli eskortert fra salen for hans egen sikkerhet. Etter dette opplevde han å bli påkjørt av en bil uten registreringsnummer, og saken ble henlagt av politiet.

Nødt til å komme i dekning
I juni 2015 ble to av hans musikkstudenter, Arif Shadab og Dilshad Baba, kidnappet av Taliban. De hadde opptrådt på lokal-TV og var på vei for å delta i et offentlig arrangement i Jaghori. Shadab ble torturert og deretter løslatt, mens Baba ble drept. Shadab har senere fortalt en forsker ICORN har vært i kontakt med at kidnappingen kom som et resultat av deres framføring av musikk. Så i januar 2016, prøvde ukjente menn å ta seg inn i Sakhizadas hjem da hans kone var der alene. Det var på dette tidspunktet at paret bestemte seg for å gå i dekning og se etter alternativer for å komme seg ut av Afghanistan.

Sakhizada kone, Maryam Sharifi, er også truet pga. sitt arbeid med kulturelle aktiviteter. Hun har vært aktiv i Simorgh Teaterets prosjekt som øker bevisstheten rundt menneskerettigheter, spesielt kvinner og minoriteters rettigheter, gjennom teater. I flere år har hun drevet workshops og opplæring for flere organisasjoner, og vært engasjert i sosial aktivisme. Siden 20I2 har hun ledet den årlige Natt Med Buddha festivalen, et internasjonalt prosjekt som minnes Talibans ødeleggelse av Buddha-statuene i Bamiyandalen i 2001. På grunn av dette har Sharifi mottatt trusler fra religiøse ekstremister som betrakter buddhismen som en trussel mot islam.

Med et Friby-opphold, har nå Sakhizada mulighet til å fortsette å framføre sin musikk profesjonelt, fortsette sine musikkstudier, og til å undervise andre i instrumentet dambora.