Anmeldelse:

“Mo” – En underholdende kamp for statsborgerskap

BARNDOMSVENNER:Mos bestevenn "Nick" (Tobe Mwigwe) er så lojal en venn kan bli.
Foto: Netflix
Dramakomedien "Mo" gir et unikt humoristisk og blikk i livet til en palestiner som ikke lenger flykter fra krig, men fra mye annet.
32Shares

Om du er interessert i å lære historie, samtidig som du både gråter og gapskratter, er “Mo” noe for deg.

Den palestinsk-amerikanske komikeren Mohammed Amer har skapt denne delvis selvbiografiske dramakomedien som er tilgjengelig på Netflix. Med seg på laget har han Ramy Youssef, som sammen med Amer lagde “Ramy” som også er en dramakomedie basert på eget liv.

Det er Amer selv som spiller hovedpersonen Mohammed (Mo) som kaster seg ut i et kaos av arbeidsoppdrag for å overleve samtidig som han strever for å ordne statsborgerskap til seg selv og familien sin.

De risikable jobbene en statsløs må ta

På veien mot amerikansk statsborgerskap, en reise som foreløpig har tatt 22 år, har det oppstått en rekke utfordringer for Mo fordi han er statsløs.

De utallige ulovlige arbeidsoppdragene Mo tar på seg for å forsørge seg selv og familien byr på både humor, spenning og tårer.

Mo og familien flyktet fra Palestina da de ble jaget vekk av sionist-styrker. Deretter måtte de flykte fra irakiske styrker som tok over Kuwait. Dette ser vi i tilbakeblikk i Mos hode. Nå flykter han kun fra sine egne følelser – og fra enhver politikontroll som kan være problematisk når man ikke har statsborgerskap.

Dette er likevel ikke en film som er preget av flukt fra politiet i form av actionfylt biljakt, men heller kreative bortforklaringer og korsang.

Mo må starte å selge kopier av merkevarer da han mister jobben som telefonfikser. Heldigvis er han en god selger.
Foto : Netflix

Den jødiske advokaten som hjelper den palestinske familien mot statsborgerskap

Minoritetshumor er essensielt i serien. Ikke bare fra et palestinsk perspektiv: Mos kjæreste har meksikansk bakgrunn, hans lojale bestevenn er afroamerikansk, gatelegen har østasiatisk bakgrunn, kollegaen stammer fra amerikansk urbefolkning og den sympatiske advokaten er jødisk.

At Mo sier opp familiens glemske og spirituelle palestinske advokat til fordel for en jødisk advokat som ikke liker å ha på seg sko, sier mye om seieren samlende budskap. På toppen av det hele er begge advokatene kvinner.

Er det en jødisk advokat som skal hjelpe den palestinske familien til en sikker tilværelse? Det er ikke godt å si. Først må Mo og bestevennen ut på jakt etter noen stjålne oliventrær.