Vil gi nordmenn autentiske Marokko-turer

Naoul Pedersen er norsk-marokkaner som nettopp har startet eget reisebyrå.
Foto: Stephen Gerard Simmersholm
Eventyrlige opplevelser er intet nytt for Naoual Pedersen, som for tolv år siden etablerte seg i Norge. 
0Shares

Nå har hun startet reisebyrået Lille Marrakech for å kunne dele reiseglede og hjemlandet Marokko med reiselystne nordmenn.

Naoual er født og oppvokst i gamlebyen Marrakech i Marokko. Hun vokste opp i en klassisk riad, et tradisjonelt marokkansk hus med hage, i en stor og kjærlig familie med ti søsken. I et travelt hjem med mange inntrykk og aktiviteter opplevde hun og søskenflokken at skole og utdanning alltid ble vektlagt.

– Mamma var hjemmeværende og styrte hus og hjem. Hun var så glad i barn at hun ønsket seg en stor familie og jobbet alltid hardt for at alle skulle ha det bra og at vi skulle få oss utdannelse. Hun hjalp oss med lekser og fulgte oss på skolen. Vi fikk gode karakterer. Det var klare regler.

– Jeg er stolt over gjestfriheten, åpenheten, kulturen, folket og naturen i hjemlandet mitt.
Foto : Stephen Gerard Simmersholm

Reiselystne mennesker er stort sett like over hele kloden. De ønsker å oppleve det som er annerledes enn det de er vant til.

Far som teppehandler
Naoual innså tidlig at hjembyen Marrakech ikke bare var et spesielt sted for henne, men også for de mange turistene som besøkte byen.

– Pappa var teppehandler med en internasjonal kundekrets. Jeg var ofte i butikken hos ham og hørte mange av kundene berømme alle de fine opplevelsene i Marrakech, landet, folket og kulturen. Noen av dem ble invitert hjem på middag, og det var alltid hyggelig, spesielt når de hadde barn som vi kunne leke med.

I oppveksten var det imidlertid ikke en karriere innen reiseliv eller som guide i hjemlandet Naoual så for seg da hun drømte om fremtiden.

– Jeg likte godt å trene, og drømte egentlig om å gjøre en idrettskarriere eller begynne i militæret. Men jeg fikk ikke lov av pappa. Han ville ikke at hans vakre datter skulle bli utsatt for noen fæle mannfolk! Jeg gikk imidlertid på karate og lærte å bite fra meg om det trenges.

Solid erfaring innen reiseliv
Istedenfor et liv som kampsportutøver eller soldat ble veien fremover en kontorfaglig utdannelse innen butikkledelse, administrasjon, kundebehandling, data, økonomi, jus og markedsføring, både fra Marrakech og ved Treider Fagskole og Næringsakademiet i Oslo. Dette ledet videre til en karriere innen reiseliv, turisme, administrasjon og kundebehandling.

Naoual begynte å reise tidlig og har besøkt mange land i Europa og mange steder i Midtøsten. For den reisevante reisebyrålederen og guiden skulle det likevel vise seg å være Norge som ville bli det mest uventede bestemmelsesstedet.

– Jeg hadde aldri drømt om å flytte til Norge. Jeg hadde det fint i Marrakech og jobbet i flere år med eiendom og turisme i tilknytning til to av byens største konferansehoteller. Det var en norsk mann som fikk meg til Norge og da jeg ankom landet jobbet jeg først i en restaurant på Svalbard som også drev med reiseliv, hundekjøring og turisme. Ellers har jeg hatt flere administrasjonsstillinger i Norge. Nå har jeg bodd her i over 12 år, og har norsk kjæreste og en datter som er salgssjef i Radisson.

– Hva var det som fikk deg til å starte eget reisebyrå?

– Det hele startet vel egentlig for et par år siden da jeg begynte å ta med meg folk fra Norge til Marrakech. Først var det venner og bekjente som spurte om jeg kunne være med som guide. Så ble det noen bedrifter som spurte meg om det samme. De kom, så og roste meg for turene og alle de fine opplevelsene de fikk i Marrakech.

Ga mersmak
For Naoual ga dette mersmak, som kort tid etter så sitt snitt til å kombinere lidenskapene for reiseliv og hjembyen Marrakech.

– Jeg likte godt å arbeide med disse turene og tenkte at dette kan jeg utvikle videre – og så var det hele i gang. Jeg startet dermed Lille Marrakech sommeren 2017, og i år deltok jeg på Reiselivsmessen for første gang, hvor jeg opplevde å få en eventyrlig respons både markedsføringsmessig og kundemessig.  

For Naoual handler reisebyrået Lille Marrakech om å tilby skreddersydde reiseopplevelser, og responsen fra reiselystne nordmenn har ikke latt vente på seg.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra våre gjester. De synes de har fått være med på noe spesielt og eksotisk. Noe som ikke alle opplever. De liker at det er en mindre gruppe som kan få bedre service og mer tid til hver enkelt. Dermed får de oppleve landet, folket og kulturen innenfra, takket være at jeg har vokst opp der og kjenner Marrakech og Marokko svært godt! De roser kunnskapen de får med seg på turen og vår kompetanse om reisemålet.

– Stolt over marokkansk gjestfrihet
For kundene som benytter seg av reisebyrået, er guidede turer i gamlebyen Marrakech, Atlasfjellene og luksuriøs badeferie i Agadir noe av det som kan ventes på turen. For ikke å snakke om kamelsafari, diskotek, magedans og marokkanske bad.

– Hva er du mest stolt over å vise frem til nordmenn?

– Jeg er stolt over gjestfriheten, åpenheten, kulturen, folket og naturen i hjemlandet mitt. Jeg er naturligvis også svært glad i Marrakech og Marokko som jeg vokste opp i og liker å vise gjestene mine det beste av hva byen og landet kan by på. Men jeg er også stolt av Norge. Jeg føler at jeg tar med meg det beste fra begge landene og kan forene to kulturer. 

– Du sitter med en god dose erfaring fra reiselivsbransjen både i Marokko og i Norge. Hva er forskjellen på norske og marokkanske turister?

Store planer for lite byrå
– Jeg tror reiselystne mennesker er stort sett like over hele kloden. De ønsker å oppleve verden utenfor. Det som er annerledes enn det de er vant til. Det spesielle med nordmenn er jo at de gjerne vil ha sol og fint vær i ferien. Kunne bade og kose seg og spise god mat ute, uten å få himmelen i hodet. I Marrakech får nordmenn også mye for pengene. Det liker de. Når det gjelder de som reiser fra Marokko, så er det mange som liker å reise i Europa, og flere velger også Tyrkia og Saudi-Arabia. Marokkanere, som har det varmt og sol hele tiden, sier om Norge at naturen er flott, med alt vannet og fossene, og selvsagt er det eksotisk med snø og ski, selv om du også kan gå på ski og lage snømann i Atlasfjellene.

Det er tydelig at ambisjonene og planene videre for det det lille reisebyrået er alt annet enn små.  

– Jeg gleder meg over å bidra til at våre gjester opplever gamlebyen og områdene rundt omkring i Marokko så vel som Atlasfjellene og Agadir. Vi arrangerer byferie, badeferie, eksotiske kulturopplevelser, samt flere spennende utflukter og aktiviteter, der vi blant annet besøker bortgjemte fjellandsbyer og fredfulle oaser. Vi går trinn for trinn i starten, og jobber profesjonelt og seriøst med de turene vi har, og håper at våre gjester anbefaler oss til andre.