Svart Humor-Yousef: – Vi gjør NRK «brunere»

Yousef Hadaoui har gjort stor suksess med satireshowet "Svart Humor" på NRK. Her intervjuet han samfunnsdebattanten Hege Storhaug til episoden som handler om terror, som er en av seks som skal sendes frem til mai.
Foto: NRK
– NRK er kjempefornøyde med oss. Og det skulle bare mangle, siden vi gjør dem mindre blendahvite, sier Yousef Hadaoui, mannen bak Svart Humor. 

Serien har denne uken premiere på sesong nummer to på NRK Nett-TV før tv-premiere til helgen. I deres egen beskrivelse trekker NRK fram at Svart Humor “tar for seg fordommer og forskjeller i samfunnet og gir deg fargerike øyeblikk med en stor dose humor og varme”. 

– Vi hadde premiere på tirsdag på nettet, mens første episode av den nye sesongen går lørdagskvelden på NRK. 

Hadaoui sier seg fornøyd med sluttproduktet.

Folk blir jo krenket av at man går med feil jakkefarge.

– Vi i Svart Humor har jobbet hardt og bevisst med å lage et show som er morsomt, mangfoldig, og som kan få folk til å tenke. Utifra reaksjonene vi får, virker det som om vi har flere etnisk norske tv-seere enn seere med innvandrerbakgrunn, selv om sistnevnte er en av hovedmålgruppene våre, sier han til Utrop.

Gjør humor ut av alvor
Sesong to har seks episoder som går frem til mai, med hver sin tema. En av episodene i årets sesong tar for seg det ikke åpenbart humoristiske temaet terror, mens en annen tar for seg “morsomme norske uttrykk”.

– Å harselere med noe såpass alvorlig (som terror, red.anm) er ikke lett, og vi har forsøkt å gjøre det på en måte som tar seeren ut av komfortsonen. Vi lever nå i en tid hvor samfunnsdebatten har hardnet til, og vi trenger ting som dette for å gi oss “luftepauser”. 

I episoden om “terror” intervjuer han HRS-frontfiguren og islamkritikeren Hege Storhaug.

– Her handler det om ufarliggjøring. Vi har alle ulike standpunkter, men humor er noe vi kan se på som en felles ramme. Som jeg sa til henne under episoden: “det er større sjanse for å falle på badegulvet hjemme enn å bli skutt i en terroraksjon”.

En tid hvor alle krenkes
– Er dere forberedt på negative reaksjoner? Særlig nå i en tid hvor det sies at mange er så lettkrenkede?

– Svart Humor har fått negative reaksjoner og sure meldinger før, og kommer sikkert til å få det igjen, så vi er godt forberedt. Folk blir jo krenket av at man går med feil jakkefarge. Egentlig bryr vi oss ikke noe særlig om det. Vi bare lager vår greie, som vi står for, og så står seerne fritt til å tolke ting slik de vil, og til å enten like eller ikke like oss. Vårt produkt handler om humor, og jeg tror oppriktig at de som vil se på oss, vil finne humoren i det vi gjør.

– Hvordan har NRK internt reagert på serien?

– Jeg tror de er svært fornøyde, antakelig har de vært svært bekymret for å være for blendahvite og for å ikke satse nok på flerkulturelle. Så du kan si at vi gjør NRK litt brunere.

I fremtidsplanene har Hadaoui og kollegene idéer som skal utfordre seerne, slik Svart Humor har gjort.

– En av planene er å lage en serie om vanskeligstilte barn på Oslo S, en serie som blander humor med litt drama. Jeg tenker noe innovativt som ikke har blitt laget på norsk fjernsyn tidligere.