Lil Halima bruker pensel og sangtalent i debutsingel

Det ferske multitalentet Lil Halima er nå aktuell med debut-singelen «Abstract».
Foto: Jakob Landvik
Den unge artisten er nå ute med debutsingelen «Abstract». Coveret har hun malt selv.

For det norsk-kenyanske multitalentet handler låten om å skille seg ut og å tenke annerledes. Teksten har hun forfattet selv:

School tied us to paint with a brush
Paint the sky and paint it blue
But artists don´t go to art school no more
Never seen something abstract before

Slik introduserer den ferske musikkartisten seg i sin første singel «Abstract». Hun maler fram en artist som tenker utenfor boksen og som våger å gå sin egen vei.

Om folk blir forvirret, så får de bare bli forvirret.

– Låten handler om å kunne være fri og gjøre sin egen greie. Gjør man det, kommer det til å komme mennesker som er på samme bølgelengde som deg. Alt vil gå bra selv om man gjør noe som er annerledes, sier hun.

Coveret er malt av artisten selv.
Foto : Lil Halima
Kreativ oppvekst
– Jeg merket allerede som barn at musikk og kunst er den ene plassen hvor man har lov til å være annerledes. Den ene plassen hvor det er bra å vise seg fram.

Lidenskapen for musikk startet tidlig for Lillian Halima Anderssen, kjent under artistnavnet Lil Halima. I den lille bygda Bardu i Nord-Norge vokste hun opp i et hjem fylt av kreative og til tider vidt forskjellige impulser fra sin norske mor og kenyanske far.

– I tråd med bygdelivet hørte jeg en del på visesang og folkemusikk i oppveksten. Samtidig hørte vi også på ganske tung hiphop hjemme, som pappa hadde med seg da han kom til Nord-Norge. Det ble derfor en god blanding av det veldig store, i form av populærmusikken, og det mye mindre, i form av mer tradisjonell musikk.

Med musikkelskende og danseglade foreldre, en syngende mormor og fiolinspill fra hun var bitteliten, er det ikke så rart at hun skulle bli av den kreative sorten. Den musikalske 19-åringen har i tillegg til å være sanger, låtskriver og fiolinist, utviklet seg til et talent innen musikkproduksjon, piano og billedkunst. Dette er evner hun aktivt kombinerer med rollen som musikkartist. Komboen kommer til utrykk allerede på første singelen, der den lovende musikkspiren har skrevet teksten, co-produsert, samt laget omslaget.

– Jeg føler at man som artist ikke bare skal holde seg til én side, det skal være hele deg. Om du gjør det meste selv, blir det mye mer personlig og et sant uttrykk for deg som artist. Selv om jeg får mye ut av å samarbeide med andre, faller det veldig naturlig for meg å gjøre så mye jeg kan på egenhånd. Å male og tegne er en veldig stor del av meg. Det passer utrolig bra med det å drive med musikk.

Mange impulser
For Lil Halima, som ble oppdaget av Universal i fjor vinter etter at hun delte flere snutter av seg selv på Instagram, er det vanskelig å peke på en artist eller musikksjanger som inspirerer henne mest i egen musikalsk utforskning. Her er det mye som inspirerer, og for den unge musikkartisten lager hun først og fremst musikk for eget øre og hjerte. Det er også det hun gir uttrykk for med singelen «Abstract».

– Singelen handler om å våge å gjøre noe litt utenom det vanlige. Jeg skrev den akkurat da jeg var ferdig på videregående og da alle vennene mine hadde en plan om hvor de skulle gå på skole, hva de skulle studere, og hva slags jobb de skulle få. Da fikk jeg jo spørsmålet: Hva skal du gjøre, da? Jeg har bare lyst til å lage ting. Så det handler i stor grad om å skape sin egen vei, og at det ikke er noe galt med det og at det vil gå bra så lenge man jobber hardt nok.

Hun gir også klart uttrykk for at hun ikke vil la seg kategorisere og at musikken er et sted for fri utfoldelse.

– Sjanger tenker jeg ikke så mye på. Jeg føler at alle har så mange bokser å forholde seg til allerede, at å ha en sjanger innenfor musikk, det er en unødvendig boks å sette mennesker i. Jeg skal lage forskjellige typer musikk. Jeg tror det har noe å gjøre med at jeg alltid har vært veldig stresset for jeg har følt at man må passe inn, og for å passe inn må du som oftest holde deg til en ting.

Grunnlaget for sine musikalske inspirasjoner, som spenner vidt, krediterer hun til dels sin flerkulturelle oppvekst.

– Jeg hadde en veldig blandet musikkopplevelse i hele oppveksten min. Jeg vokste opp med en blandet kultur, der det var veldig stor kontrast i det å vokse opp i Nord-Norge og å samtidig ha en stor familie i Kenya. Det å føle at man må holde seg til én ting for å passe inn, har jeg innsett er bare tull. For meg er det blitt viktig å gjøre mye forskjellig innenfor det kreative feltet, enten det har med musikk eller billedkunst å gjøre. Om folk blir forvirret, så får de bare bli forvirret, ler hun.

Veien fremover
Tiden fremover blir travel. Lil Halima planlegger å slippe flere singler frem mot utgivelsen av en EP i oktober.

– Ettersom jeg lager alle singel-coverne selv, håper jeg å kunne kombinere EP-utgivelsen med en slags kunstutstilling, forteller hun entusiastisk.

For artisten som går en spennende tid i møte, er ikke tanken på suksess det aller viktigste. Musikken betyr mest.

– Jeg er ikke så veldig opptatt av å bli superstjerne, men det hadde vært veldig kult om folk legger merke til musikken min, og at de liker den. Det er viktigere for meg at noen liker den veldig godt, enn at mange liker den sånn passe.

FAKTA:

  • Mottok Ungdommens motivasjonspris i Bardu kommune for å ha utmerket seg spesielt som en allsidig og talentfull person innen musikk og kunst
  • Opptrådte under årets By:larm
  • Har også skrevet og produsert introduksjonslåta «Interlude»