Adama Janlo synger ut på kvinnedagen

Rita Engedalen og Margit Bakken i prosjektet "Damer i Blues" har på kvinnedagen med seg stjerneskuddet Adama Janlo som gjest.
Første møte mellom stjerneskuddet Adama Janlo og bluesveteranen Rita Engedalen er som hentet fra handlingen i en film. Nå synger de ut sammen på kvinnedagen.

Engedalen sto på scenen med Damer i Blues, som i over 20 år har hyllet sjangerens legendariske kvinner. Stedet var bluesfestivalen på Notodden. Ute blant publikum sto en ungjente og fulgte rytmen til en medrivende, gammel blueslåt med sterk innlevelse.

– Jeg ble stående og se på den utrolige energien hennes mens jeg sang, og rakte til slutt fram hånden og trakk henne opp på scenen så hun kunne synge med oss, sier Rita Engedalen.

Ungjenta var Adama Janlo, som viste seg å være elev på Little Steven’s Blues School. I tiden etter deres første møtet har hun fått bluesfestivalens Ung Artist-stipend og av Dagsavisen blitt spådd å være blant de unge stemmene som vil prege norsk musikk i år.

Ny singel

Adama Janlo har akkurat sluppet sin nye singel «Fool» fra det kommende debutalbumet. Men fredag feirer hun kvinnedagen på scenen Herr Nilsen i Oslo i selskap med Damer i Blues.

– Jeg synes det var gøy å bli spurt, sier Janlo om samarbeidet – der hun følger i fotsporene til tidligere gjesteartister som blant andre Noora Noor, Dana Fuchs, Mia Gundersen, Tuva Syvertsen og Haddy N’jie.

– Jeg føler meg hjemme i bluesen. Jeg kommer fra en musikalsk familie som har røtter i Gambia fra Soninké-folket. Deres folkemusikk ligner blues i rytmene.

Lagde hyllest til mormoren i Gambia

Janlo skrev låten «Bloodline» som en hyllest til mormoren, som døde i 2023.

– Det er 60 år siden Gambia ble frigjort. For mine formødre handlet det om å overleve, de hadde ikke de samme mulighetene. Jeg reflekterer over hva jeg selv har gått gjennom som svart kvinne – men med gode ressurser rundt meg og andre forutsetninger. Jeg har dyp takknemlighet for den arven jeg har med meg, sier Adama Janlo.

Fortsatt samfunnsaktuelle

Det er rett inn i samme tematikken til de låtene som Damer i Blues formidler, sier Margit Bakken – som er gruppens andre kjernemedlem.

– De tidlige blueskvinnene sang om politiske saker, uretten og rasismen de opplevde, forskjellen mellom fattig og rik. De tok opp likeverd og retten til å elske hvem de ville – slik Ma Rainey, som var skeiv, sang ut om allerede i 1928, sier Bakken.

Engedalen påpeker at tekstene deres fortsatt er samfunnsaktuelle.

– Selv så mange år etter er disse tingene langt fra en selvfølge, og er kanskje i fare på ny.