
Foto: bonnierforlag.no
- Første med tamilsk bakgrunn i SVs sentralstyre - 17.03.2025
- Rekordmange uten fast bolig i Norge - 17.03.2025
- Kunstnerisk møte i østlig klassisk tradisjon - 16.03.2025
Okparaebo, som er norsk-nigeriansk, har satt dype spor i norsk idrettshistorie.
Som 17-åring satte hun norgesrekord på 100 meter, og i årene som fulgte handlet livet hennes om å jakte hundredeler, ifølge Bonnie forlag i en pressemelding.
Hennes fremste internasjonale meritter er sølv på 60 meter i EM innendørs 2009 og bronse på samme distanse i EM innendørs 2011. Hun har også flere gull fra lag-EM, fra junior-EM i 2007, og fra 100-meter i NM.
I Å tenke som en sprinter forteller Okparaebo om reisen fra Nigeria til Norge, om oppveksten, om motstand, om trening, og om det mentale fokuset som formet henne som idrettsutøver – og som menneske.
Løping som en metafor for livet
Ved karriereslutt, innså hun hvor mye av mentaliteten fra friidrettsbanen hun kunne ta med seg videre. Hvordan sprintens logikk også gjelder i livet: måten man setter seg mål, holder fokus og overkommer motgang.
– Når løping brukes som en metafor for livet, er det de lange distansene som foretrekkes. Livet er en maraton. Utholdenhet er en dyd. Man må være tålmodig, disponere kreftene og tenke langsiktig. Det er ingen som snakker om sprint i sånne sammenhenger. Hvorfor ikke? Hva kan en 100 meter lære oss om livet? En øvelse som er så fortettet i tid og rom at den er over nesten før den har begynt? Ganske mye, faktisk. Jeg skjønte det ikke før etter at løpekarrieren min var over, skriver Okparaebo i åpningen.
Les portrettintervju med Ezinne, fra Utrops utgave i mars 2010