– Tilrettelagte bøker kan også ha høy litterær kvalitet, sier Monica Helvig i Leser søker bok.
Foto: Elisabeth Wathne
Har du lyst til å lese bøker, men er ikke så god i norsk ennå? Her får du noen forslag fra Leser søker bok!

– Boka er for alle, sier Monica Helvig. Hun er daglig leder i Leser søker bok. Helvig sier at alle skal ha mulighet til å lese god litteratur. De som ikke er gode i norsk eller ikke gode til å lese, skal også få lese gode bøker.

En av tre voksne nordmenn sliter med å lese vanlig norsk. En av fem norske skoleelever sliter også.

Foreningen Leser søker bok foreslår tilrettelagte bøker. At en bok er tilrettelagt betyr at den har et enkelt språk. Den er skrevet slik at alle klarer å lese den, men boka har høy kvalitet.

God litteratur gir leseglede. God litteratur er viktig, mener Leser søker bok.

Utrop har bedt Leser søker bok plukke ut noen gode bøker for barn, ungdom og voksne.

Bøker for barn:

Ryddetid av Camilla Kuhn. Oversatt av Sherin Wahab og Safiaa Abdi Haase. Finnes i tre utgaver: på norsk, norsk og somali, norsk og arabisk.

Boken handler om at Jens og pappa sniker seg unna. De vil ikke rydde. De vil bade. Planen går ikke helt som de hadde tenkt.

Ryddetid er en parallellspråklig bok. Det vil si at teksten er både på norsk og arabisk.

Boken har store bokstaver. Boken har mange fine tegninger og språket er enkelt. Ryddetid er en morsom bok.

En annen bok som passer for barn, heter ABC. Den er skrevet av Mari Kanstad Johnsen

Skolejenta Anna får en ring i hodet. Sammen med bestemoren går hun på jakt etter eieren i nærmeste blokk. De leter gjennom alle leilighetene fra bunn til topp. Bak hver dør venter et lite eventyr!

ABC er en bok med mange bilder. Det er lite tekst i boka. Den er lettlest og uten vanskelige ord. Historien er lett å følge.

Boka passer også godt for barn og voksne som lærer seg norsk.

Den tredje boka heter Reisen. Den er også for barn. Den er skrevet av Veronica Salinas. Camilla Engman har laget tegningene. Boken handler om å være ny på et sted.

Hvem er du når du må reise til et helt nytt sted? Hvem er du når du møter andre, men ikke skjønner hva de sier?

Hvordan skal du finne ut hvem du er?

Teksten er kort og enkel. Den er skrevet i «du»-form og snakker til leseren.

Teksten har enkle tegninger. Tegningene er ikke barnslige.

Leser søker bok har også valgt ut gode bøker for ungdom. Hvis du er ungdom, vil du kanskje lese en av disse?

Bøker for ungdom

Flommen av Max Estes.

Det er storm og den store flommen kommer. En mann og hunden hans Aiko bor langt fra folk. De må flytte. Aiko blir skremt av uværet, og rømmer inn i skogen. Det blir en kamp mot naturkreftene. Vil de to finne hverandre igjen?

Flommen er bok om flukt, klimaendringer og vårt forhold til naturen. Tegneserien er fortalt med få og tydelige bilder. Teksten er kort og enkel å lese. Stilen er tydelig og tar leseren tett på de brutale naturkreftene.

 

Bøker for voksne

Fra a til nå av Ellisiv Lindkvist. Eva er ny i byen. Hun studerer kunsthistorie. Aleksander er kunstner. Han er fra byen. Han er spennende å være sammen med. Eva forelsker seg. Hun blir altfor forelsket. Etter Aleksander blir det trist og tomt. Eva møter Bjørn. Hun møter Chris. Hun savner fortsatt Aleksander. Må hun gjennom hele alfabetet?

Sherko Bekas:  I stormens øye. Oversatt av Essmat Sophie og May S. Haraldsen

Dette er sterke dikt som lever lenge i leseren. Diktene i samlingen er lette å lese.

Sherko Bekas døde i august 2013. Hans dikt har betydd mye for kurdisk diktning. Diktene i samlingen kommer både på norsk og kurdisk side ved side.

Kurderne bor i flere land. Mange bor nord-øst i Tyrkia, nord i Irak og i fjellene i Iran. De bor i land som har ulike styresett og ulike språk. Ingen av landets ledere bruker kurdisk som språk. Mange steder er det også forbudt å bruke kurdisk språk i skolen, eller å utgi bøker og aviser på kurdisk. Det gjør det vanskelig for kurderne å ta vare på kulturarven sin. Vanskelig, men viktig.

I diktene til Sherko Bekas blir historien og menneskene levende. Med enkle ord rommer diktene et stykke hjemland. Diktene har ofte en trist undertone. I kurdernes historie er det mye lidelse. Dikt er en måte å huske på.

OG av Veronica Salinas. Illustrert av Axel Rios.

Dette er en roman om å være ny i Norge og om å savne hjemlandet sitt.

Boka har korte setninger og mye luft på sidene. Det er tydelig skille mellom fortid og nåtid. Det er få lange ord og korte kapitler.

ORDLISTE:
Litteratur: Bøker
Storm: Sterk vind
Flom: Mye vann
Skremt: Redd
Naturkrefter: Når naturen er sterk. Mye vind, torden, lyn, mye vann.
Klimaendringer: At været forandrer seg.
Undertone: Her: Trist undertone, at diktene er triste