– Heldigvis har ikke hundene mine blitt syke, sier standupkomiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman fra organisasjonen Født fri. Hun har tatt sine forholdsregler: – Vi unngår å hilse på hunder som ikke bor i gata vår, forteller hun. Her sammen med de to samojedhundene Casper og Eckhart.
Foto: Privat.
Mange hunder er blitt syke denne høsten. Hundeeierne er bekymret.

Fra 1. august til 13 .september fortalte veterinærene i Norge at de hadde fått inn 102 hunder med blodig diaré. De fleste kom til behandling etter 20. august.

Veterinærene sier det er vanskelig å finne ut hvorfor hundene er blitt syke. Det er ingen spesiell hunderase som har fått sykdommen. De syke hundene har heller ikke spist noe spesielt. De har heller ikke vært i kontakt med andre hunder. De bor ikke på spesielle steder. De syke hundene kommer fra hele landet.

Ikke smittsomt

Sykdommen er ikke smittsom. Hvis flere hunder bor sammen, blir ikke alle syke. Noen ganger blir bare én av flere hunder som bor sammen syk.

13. september hadde Veterinærinstituttet obdusert 14 hunder. Alle hadde hatt blodig avføring. Ni hunder hadde hatt en bakterie som heter Providencia alcalifaciens. Flere av hundene hadde også en bakterie som heter Clostridium perfringens. Veterinærene vet ikke om det er disse bakteriene som har gjort hundene syke.

Fra 13. til 17. september fikk Mattilsynet melding om syv nye hunder som kanskje hadde den samme sykdommen. To av hundene døde.

– Pass på hundene!

Mattilsynet sier at hundeeierne må holde hundene i bånd. De må passe på at hundene ikke har kontakt med hverandre. De skal ikke la hundene snuse på hverandre. Hundeeierne må plukke opp avføringen etter hunden sin. De må kaste avføringen i en søppelkasse. De må også passe på at hunden ikke snuser på eller spiser ting i grøfta hvor det har vært andre hunder. De må gå til veterinæren med hunden hvis den har blodig diaré, oppkast eller virker slapp og dårlig. Hundeeieren må ringe veterinæren før han eller hun tar med seg hunden til klinikken. Husk også å følge de vaksinerådene som veterinæren gir deg.

Kilde : mattilsynet.no

ORDLISTE:
Veterinær: Dyrlege
Blodig diaré: Diaré er å bæsje mye. Hvis det er blod i bæsjen, er det blodig diaré.
Behandling: Pleie. Her for å bli frisk.
Smittsom: At dyr eller mennesker smitter hverandre. At hvis én er blitt syk, blir de andre syke også.
Obdusert: Undersøke kroppen til døde.
Avføring: Bæsj.
Vaksinerådene: Råd legen gir om vaksiner. Vaksiner er medisiner som skal gjøre at du ikke blir syk eller ikke mer syk.