Nytt dataspill skal lære barna nettvett

Stjernekolonien
Foto: Medietilsynet
Medietilsynet har laget et dataspill som skal hjelpe foreldre å snakke med barna om sosiale medier og dataspill.
16Shares

Dataspillet heter “Stjernekolonien”. Det handler om Luna og Noah som er syv år. De spiller dataspill. De kommer opp i mange forskjellige situasjoner i spillet. De må ta valg. Det finnes ikke alltid noe fasitsvar på hva man skal gjøre.

Du kan prøve spillet på Medietilsynets nettsider.

Får mobil før de er åtte år

Stjernekolonien er for  elever i 1. til 4. klasse. Både foreldre og barn kan spille. De kan snakke med hverandre om spillet.

– Ett av tre barn får sin første mobil før de fyller åtte år. Derfor er det viktig å snakke med barna om den digitale hverdagen fra tidlig alder, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Foreldre må lære barna å være kritiske

Spillet kan hjelpe familiene til å bli enige om regler for bruk av sosiale medier og dataspill, sier Medietilsynet. Undersøkelsen viser også at det er forskjell på hva foreldrene vet om barnas digitale medievaner og hva barna selv forteller. Barna begynner tidligere med sosiale medier, har i større grad åpne profiler og kjøper mer i spill enn foreldrene tror. Velstad sier det er viktig å snakke om dette fra barna er små. Barna må bli flinke til å være kritiske til mediene slik at de forstår hva som er riktig eller bra, mener hun.

Ordforklaringer

Nettvett: å være kritisk til det som står på nettet. Og å være kritisk til hva man selv skriver på nettet.
Ta valg: velge
Fasitsvar: helt riktig svar
Tidlig alder: ung. Her: fra barna er små