De i aldersgruppa 18-24 får tilbud om vaksine tidligere enn planlagt. I noen kommuner kan vaksineringen av denne aldersgruppa starte allerede i tidlig juni.
Når alle over 45 år har blitt vaksinert, vil de som er over 18 år få tilbud om vaksine. Regjeringen vurderer også å sende ekstra mange vaksinedoser til kommuner som har hatt et stort smittetrykk over en lang periode.
11Shares

Statsminister Erna Solberg sier at vaksinen er det viktigste våpenet i kampen mot korona. Hun er glad for at mange vil vaksinere seg. Til nå har 1.5 millioner nordmenn blitt vaksinert. Nesten 90 % av de eldste har fått vaksine.

Barn og ungdom først

Regjeringen vil fortsatt sette barn og ungdom først når de lager regler. Derfor har regjeringen bestemt at de over 18 år skal få vaksine når alle over 45 år er vaksinert. De som er i aldersgruppa 18-24 år og 40-44 år vil få tilbud om vaksine på samme tid. Erna Solberg sier at dette vil gjøre livet lettere for unge folk og at færre blir smittet. De som er i aldersgruppa 25-39 år vil få tilbud om vaksine til slutt.

Flere vaksinedoser til Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim

Nå får Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Lørenskog og Oslo 20 % flere vaksinedoser enn resten av landet. FHI anbefaler ny vaksinestrategi med å sende flere vaksinedoser til kommuner som har hatt et høyt smittetrykk over en lang periode. FHI anbefaler å sende  80-60 % flere vaksinedoser til disse kommunene til alle over 18 år har fått sin første vaksinedose. Regjeringen har bestemt at de vil sende 60 % flere vaksinedoser til 24 kommuner. Det er kommuner på Østlandet og de største byene som vil få flere vaksinedoser.

Helse – og omsorgsminister Bent Høie sier at å gi flere vaksinedoser til kommuner med høyt smittetrykk, gjør at landet kan åpne fortere.

Lista over kommuner kan endre seg. Den nye vaksinestrategien betyr at 319 kommuner (omtrent halvparten av Norges befolkning), vil få færre vaksinedoser enn planlagt i de neste 7 ukene.

Sommerferie

Statsminister Erna Solberg sier at hun tenker på sommerferien når de lager planer for når og hvem som får vaksine. Det er ikke sikkert at kommuner kan vaksinere i juli måned når det er sommerferie. Det er viktig at det ikke blir forsinkelser i vaksineprogrammet. Derfor er den nye vaksinestrategien avhengig av at kommuner som får færre doser juni, kan vaksinere mange i slutten av juli.

Ingen flere yrkesgrupper blir prioritert

FHI anbefaler ikke regjeringen å prioritere spesielle yrker når de lager planer for når og hvem som får vaksine. I dag er det bare helsepersonell som får vaksine før andre yrkesgrupper. FHI sier at det blir for mye arbeid for kommuner hvis de også må tenke på mange yrkesgrupper i planleggingen.

Les denne pressemelding på andre språk: 

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/young-people-offered-vaccination-sooner/id2849495/?expand=factbox2849497 

Se også nyhetssendingen på flere språk:

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/pressekonferanse-om-geografisk-omfordeling-av-vaksiner-onsdag-19.-mai-kl.-19/id2850023/