Sommerferien har startet for barn og unge. Det er lov til å drive med idrett, spille kamp, dra på cup og leir igjen.
Nå kan vi ha 20 personer på besøk hjemme. Vi kan også gå på arrangementer. Mange kan jobbe på arbeidsplassen igjen og ikke hjemme. Barn og unge kan drive med sport og kultur uten krav om å holde 1 meter avstand.
76Shares

– Smittetallene går ned, antall sykehusinnleggelser synker og rundt halvparten av befolkningen over 18 år har fått minst én vaksinedose. Norge er i rute, og vi er klare for å gå til trinn tre i gjenåpningen, sier statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg sier også at vi fortsatt må være forsiktige, og at det er mye usikkerhet om mutasjonene.

Barn og unge kan ha det gøy igjen

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melbye sier at regjeringen har prioritert barn og unge gjennom pandemien. Skoler og barnehager skal planlegge for grønt nivå etter ferien, men det er fortsatt lokale myndigheter som avgjør hvilket tiltaksnivå det skal være i barnehager og skoler.

I år kan barn og unge reise på sommerleir, spille cup og dra på stevner igjen.

– Vi åpner også opp for deltakelse på tvers av regioner og kretser, og dermed cuper og stevner som samler barn fra ulike deler av landet. Men husk at både voksne, barn og småsøsken teller med i antallsbegrensningen på arrangementer der barn og unge under 20 år er utøvere, sier kunnskaps- og integreringsministeren.

Best å dra på ferie i Norge

Det er lov til å reise utenlands, men det kan bli lang ventetid for å komme inn i Norge. Derfor anbefaler regjeringen alle om å ta ferien i Norge i år også.

Arbeidsliv

Regjeringen sier at flere kan være på arbeidsplassen igjen. Vi skal fortsatt holde hendene rene, holde 1 meter avstand og være hjemme når vi er syke.

Fritid

Skal vi trene eller være sosiale, oppfordrer regjeringen oss til å være ute og ikke inne. Voksne kan nå trene sammen uten å krav om å holde 1 meter avstand hvis det er en sport som krever kontakt mellom personer, for eksempel fotball eller basket. 40 personer kan trene sammen ute og 30 personer kan trene sammen inne.

Det er ingen begrensinger for toppidrett lenger. Seriespill går som normalt.

Butikker og restauranter

Det er ikke skjenkestopp klokka 24.00 lenger. Men innslippsstopp klokka 24.00 gjelder fortsatt. Gjester må registrere seg, holde avstand og sitte når de bestiller mat og drikke.

Det skal fortsatt være 1 meter avstand i butikker og god hygiene.

Private arrangementer

Det er nå lov med 100 gjester på private arrangementer som bryllup, dåp og konfirmasjon.

Koronasertifikatet

På offentlige arrangementer kan personer bruke koronasertifikatet. Det kan være flere personer på et arrangement som er ute enn inne.

Uten test eller koronasertifikat kan et arrangement ha 2 000 personer ute. Men med negativ test og koronasertifikat kan arrangementet ha 5 000 personer ute. Dette gjelder hvis det er sitteplasser til alle.

På arrangementer personer må stå og uten koronasertifikat og test, er det 800 personer som kan være sammen. Med koronasertifikat og negativ test, er det 2 000 personer som kan være sammen.

Er arrangementet inne blir tallet på personer som kan være sammen, halvert.

 

Les mer om saken på flere språk her: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-norwegian-government-is-continuing-to-reopen-society/id2862266/