corona, world, mask
Pandemien er ikke over. UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Dette gjelder til 10. august.
Foto: Pixbay
Over 3.8 millioner personer i Norge har fått koronavaksine. Over 2.3 millioner personer har fått første dose koronavaksine i Norge og 1.5 er fullvaksinerte. Fordi mange er beskyttet blir færre alvorlig syke av korona og færre blir innlagt på sykehus.

Likevel må vi følge smittevernreglene for å beskytte de som ikke er vaksinert, skriver FHI. Syke personer skal være hjemme. Alle må vaske hender ofte og bruke munnbind når det ikke er 1 meter mellom personer. Det er fortsatt viktig å holde avstand til personer.

Sommerferie

Vaksinasjonsprogrammet tar ikke sommerferie. Mange får tilbud om koronavaksine i juli og august. Kommunene har ansvar for når og hvor vaksineringen skjer. Sjekk din kommunes nettside for mer informasjon. Du kan lese om hvilken gruppe som tilbys vaksine og hvordan vaksineringen gjennomføres.

Har du spørsmål om korona, reiseregler eller koronavaksine? Du kan ringe koronatelefonen 815 55 015.

Du kan også se på videoer FHI har laget om vaksine her: https://vimeo.com/showcase/8567491

Utenriksdepartementet og Helsedirektoratet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 10. august. Det er unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller Folkehelseinstituttets smittekrav. Velger du å reise, må du selv sette deg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i landet du skal til. Dette vil variere fra land til land.

Sjekk hvilke reiseråd som gjelder for forskjellige land her: https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/

Hvis landet er grønt betyr det at du ikke må i innreisekarantene når du kommer tilbake til Norge.

Alle må teste seg når de reiser inn i Norge.

Koronasertifikatet

Hvis du er EU/EØS-borger med et gyldig koronasertifikat fra ditt land, kan du bruke dette når du reiser til Norge. Dette gjelder for landene som har koblet koronasertifikatet sitt til den felles EU-løsningen. Sertifikatet må kunne verifiseres med en QR-kode som viser at du har et gyldig sertifikat.

Du kan lese om koronasertifikatet fra Helsenorge her: https://www.helsenorge.no/koronasertifikat/om/#bruk-av-koronasertifikatet-i-eu-og-eos

Du kan også se video om hvordan du bruker koronasertifikatet på arrangementer i Norge her: https://vimeo.com/568344051