Flere kirker nedbrent i canadiske urfolksområder

Fire katolske kirker har brent ned i urfolksområder i Canada etter funn av nesten 1.000 umerkede gravplasser ved internatskoler i landet.
36Shares

Lørdag morgen ble to kirker stukket i brann med mindre enn en times mellomrom i to separate urfolksområder i provinsen British Columbia.

– Begge kirkene er ødelagt, sa politibetjenten Jason Bayda fra det føderale politiet i en uttalelse. Myndighetene anser begge brannene som mistenkelige, og forsøker å finne ut om det er noen tilknytning til kirkebrannene i Penticton og Oliver 21. juni, opplyste han videre.

Brannene i Penticton og Oliver – om lag 50 kilometer unna lørdagens åsted – etterforskes fortsatt. Disse byene ligger også i British Columbia.

De skjer i en vanskelig tid for mange av Canadas urfolk, som fortsatt er rystet av to funn, først av levninger etter 215 skolebarn ved en tidligere internatskole i Kamloops, og så senere av 751 umerkede gravplasser ved en annen skole i Marieval.

Mange av internatskolene for urbefolkningen i Canada ble drevet av Den katolske kirke. Skolene ble brukt for å få barna til å vende sin egen kultur ryggen og tilegne seg vestlig kultur. De var i drift fra 1831 til 1997, og det var minst 130 slike skoler i Canada.

Den canadiske regjeringen har innrømmet at fysisk og seksuell vold var utbredt på skolene, og elever skal ha blitt fysisk avstraffet for å snakke morsmålene sine.

Canadiske urfolksgrupper har bedt myndighetene granske alle landets tidligere skoler for urfolk. Flere urfolksledere venter flere funn i månedene som kommer.