Når er det Ok å ta abort? Før eller etter uke 12? Det er spørsmålet.
Foto: Illustrasjonsfoto
I dag kan kvinner ta abort 12 uker etter at de ble gravide. 41,9 prosent sier at det er OK. Mange vil at det skal være OK å ta abort etter 12 uker også. Det viser en undersøkelse gjort for avisen Klassekampen.
585Shares

Avisen Klassekampen har spurt folk hva de synes om abortloven. De har fått forskjellige svar. I dag kan kvinner ta abort i 12 uker etter at de ble gravide. Vil de ta abort etter 12 uker, må de skrive og fortelle en nemnd hvorfor. En nemnd er to leger som jobber på sykehus.

41,9 prosent av de spurte synes at dagens abortlov er OK. 26,9 prosent synes grensen for selvbestemt abort uten å fortelle hvorfor til en nemnd, skal vare til uke 18. 11,1 prosent synes at retten skal vare til uke 22.

Undersøkelsen er gjort av Sentio. De fikk jobben av Klassekampen. Undersøkelsen ble gjort fra 2. til 6. juli i år.

Hva sier politikere?

Ap, SV, MDG og Rødt vil utvide grensen for selvbestemt abort. SV og Rødt ønsker at grensen skal gå ved 22 uker. Ap og MDG sier at 18 uker er OK.

Senterpartiet sier at de vil at dagens abortlov skal være slik den er i dag. De vil ikke forandre mening.

Tuva Moflag sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget for Ap. Hun mener at de som støtter dagens abortlov gjør dette fordi loven er gammel. Abortloven kom i 1975. Da var mange sinte. Nå er abortloven normal og vanlig for mange i Norge. Når 38 prosent vil endre loven, er det viktig å ta det på alvor.

– Jeg opplever at folk er enige i at vi skal fjerne nemndene. Det er kanskje større forståelse for det enn at selve grensen skal utvides. Det er som at ikke alle tenker over at når nemndene skal bort, så må nødvendigvis grensen for selvbestemt abort også utvides, sier hun.

Kantar gjorde samme undersøkelse for TV 2 i mai. 49,7 prosent svarte at de ønsker dagens abortlov. 46,5 prosent ville utvide grensen til enten 18 eller 22 uker. I uke 22 ligner fosteret en baby.

ORDLISTE

selvbestemt abort: kvinnen bestemmer selv om hun vil ta abort. Hun trenger ikke å spørre mannen eller familien.

utvide grensen: gjøre større, gi en ny og større grense

fjerne: ta vekk

Fakta om abort i Norge

  • Abortloven bestemmer at gravide kvinner selv kan avgjøre om de skal ta abort før uke 12
  • Mellom uke 12 og uke 22 av svangerskapet må kvinner skrive og si hvorfor de vil ta abort. Dette kan kvinner gjøre sammen med fastlegen. Etterpå må kvinnen snakke med en nemnd. En nemnd er en komite, et råd. En abortnemnd er to leger. De bestemmer om kvinnen kan ta abort.
  • Abortnemnda skal høre på kvinnen som ønsker å ta abort. Hun må ikke komme på møtet, men hun kan. Kvinnen kan også ha med seg en venn eller mannen sin.
  • Møtet i abortnemnda pleier å være på sykehuset.
  • Fosterets alder er viktig for abortnemnda. Er fosteret snart 22 uker og friskt, kan abortnemnda si nei til abort.
  • Kvinnen kan klage hvis abortnemnda sier nei til abort.
  • Abort er gratis for kvinner som bor i Norge.
  • Har du spørsmål om abort, kan du snakke med Amathea. https://www.amathea.no/en/