Foto: The Inlander/YK
Farida fikk sin oppvekst i Norge, så sendte norske myndigheter henne til en av verdens farligste land, skriver John G. Robertsen i dette innlegget

Regjeringen Solberg (H) hentet hjem kvinnelige IS-medlemmer med begrunnelsen, til barnas beste. Undertegnede ble minnet om Farida Khurami (15) da statsminister Erna Solberg (H) nylig talte til den siste norske styrken som kom hjem fra Afghanistan. 

Uskyldige Farida hardt straffet

Det ligger i kortene at det krigtrøtte landet vil få økt krig og terror nå som de afghanske styrkene må klare seg selv. Både Taliban og IS er på fremmarsj, og den eneste forskjellen mellom disse grupperingene er at førstnevnte mener IS torturerer og dreper for mange sivile. 

Farida-saken er over, etter at den mektige Utlendingsnemndas (UNE) leder, Johan Berg bare fattet et nytt vedtak om utvisning siden de tapte i tre rettsrunder. I vinter falt den endelige dommen fra Høyesterett. 

Kan hende at Faridas mor oppga feilaktige opplysninger når de fikk innvilget asyl, og at norske utlendingsmyndigheter derfor hadde sitt på det tørre, juridisk sett. Men den uskyldige Farida ble hardt straffet. 

Kaldt og kynisk av UNE

Jeg har aldri vært i Afghanistan, og det hadde heller ikke Farida. Her hjemme lærte hun seg raskt norsk, var skoleflink og fikk mange venner. Som far og lærer kan jeg bare ane noe av den håpløshet og sorg denne unge jenta bærer på i dag. Farida ble revet vekk fra tryggheten selv, og plassert på et fly til et av verdens mest dysfunksjonelle og farlige land – til en leilighet hun knapt våger å forlate. Hun ble sendt til et land norske myndigheter på det sterkeste fraråder nordmenn å reise til. Den 9. juni melder Oppland Arbeiderblad om at Farida og familien har flyktet fra Afghanistan til Tyrkia og ny usikkerhet.

Som far og lærer kan jeg bare ane noe av den håpløshet og sorg denne unge jenta bærer på i dag

På nettsiden til UNE er det både bilder og filmer av glade barn, om viktigheten av at barn blir hørt og om deres rettigheter. Dessverre betviler jeg sterkt om UNEs jurister vet hvordan et barn faktisk føler, og hvordan det kan kjennes for en som Farida som har fått drømmer og liv lagt i grus. Behandlingen i denne spesifikke saken er så kald og kynisk at den ikke er til å fatte. 

Erna Solberg, hvor er du?

Hvor var våre yrkespolitikere? Hva med statsminister Erna Solberg (H). Hun utviste en så stor likegyldighet at denne saken bør forfølge henne til graven. Kvinnelige IS-medlemmer med barn hentet hun hjem. Begrunnelse? Til barnas beste. Javel.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.