Hva bryr det oss at rasisten Breivik finner fengselslivet uutholdelig?

Massemorderen soner isolert fra medfanger, men han har fått bygd seg en nærmest liten leilighet der han soner, i to etasjer. Eget trimrom er selvsagt inkludert. Mon tro hvor mange hardtarbeidende studenter har like mye plass å boltre seg på? (Illustrasjonsfoto)
Foto: Pixaby
Det er typisk norsk å dille og dalle med kriminelle – også de som med overlegg har utført terrorisme og massedrap.

Sirkus Breivik er i gang igjen, og mon tro om vi er det eneste landet i verden som holder på med slik galskap satt i system.

Tolv og et halvt år etter at han drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya, har Breivik på nytt saksøkt staten for å bryte menneskerettighetene. Han mener at han blir syk av å holdes isolert fra fortrolig kontakt med andre mennesker og at fengselet regulerer hvilke brev han får fra personer på utsiden, altfor strengt.

Fem dager til ende skal altså det offentlige bruker tid og penger på Breivik fordi han mener oppholdet i fengselet gjør han depressiv – eller som hans advokat hevder: Suicidal.

Advokat Øystein Storrvik sier Breivik lever i en helt lukket verden, da han redegjorde for Breiviks syn på saken som nå behandles i Oslo tingrett. I tidligere rettssaker har Breivik møtt tilhørerne med en nazihilsen når han har ankommet salen. Mandag lot han imidlertid være å gi uttrykk for noe da han møtte presse og tilhørere.

Breivik er like farlig nå som da han begikk terroren på Utøya, mener Regjeringsadvokaten. Ifølge PST har han helgenstatus i høyreekstreme miljøer.

Regjeringsadvokaten avviser hele søksmålet. Statens prosessfullmektig Andreas Hjetland kaller soningsforholdene til Breivik «utpreget humane».

– Dette er ikke i nærheten av å nå opp til terskelen for menneskerettsbrudd, sa Hjetland om behandlingen Breivik lever under.

PST: Høyreekstrem «helgen»

En avgradert trusselvurdering som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utarbeidet så sent som 1. desember i fjor, tegner et bilde av hvilken påvirkningskraft de mener Breivik fremdeles har i høyreekstreme miljøer. Rapporten veier tungt når retten i Ringerike fengsel skal vurdere om den forvaringsdømte mannen skal få omgås andre i fengselet eller skrive brev ut.

PST beskriver i rapporten Breiviks status blant høyreekstreme som en «helgen». De mener selv vage signaler og livstegn kan være en inspirasjon for andre potensielle terrorister.

Har der bedre enn studenter

Massemorderen soner isolert fra medfanger, men han har fått bygd seg en nærmest liten leilighet der han soner, i to etasjer. Eget trimrom er selvsagt inkludert. Mon tro hvor mange hardtarbeidende studenter har like mye plass å boltre seg på?

Anders Behring Breivik tok livet av 77 mennesker, hvor mange svært unge. I tillegg ble flere hundre skadet. Så har vi (alltid) en økonomisk side i slike saker. Bare tenk på hvor mye terroraksjonen sommeren 2011 har kostet – totalt sett. Det må være en svimlende sum.

Hvis Breivik tar livet sitt, gjør det noe? Nei, da gjør han svært mange en tjeneste.