Vær kritisk når du bruker Facebook.
Foto: Pixabay
Flere personer har tatt kontakt med Slettmeg.no. fordi de har mistet kontrollen på Facebook-kontoen sin. Det starter med en invitasjon til en konkurranse fra en venn, advarer Slettmeg.no.

Bare de siste dagene har 20 personer ringt eller sendt mail til NorSIS -tjenesten Slettmeg.no. NorSIS er redd dette er starten på mange svindelforsøk. Tyver bruker en ny metode for å kapre og ta kontroll over Facebook-kontoer.

Det starter med at du får en melding fra noen du tror er en venn om å delta i en konkurranse. Det slutter med at du har gitt fra deg kontrollen over Facebook-kontoen din. Meldingen kommer egentlig fra en noen som har kapret vennen din sin konto.

– Deretter går vedkommende inn på Facebook-siden din og melder at de har glemt sitt passord, og ber om å få et midlertidig tilsendt til din telefon. Koden du skal få på telefonen din, er det midlertidige passordet ditt, sier leder for Slettmeg.no, Hans Marius Tessem.

– Når du sender «vennen din» denne koden, gir du dem ditt midlertidige passord til Facebook, ikke en kode for å delta i et spill. Svindleren kan da logge seg inn og ta kontroll over din Facebook-konto, sier Tessem.

Han presiserer at du kun kan få en midlertidig passordkode på telefonen hvis totrinnspålogging ikke er skrudd på. Svindlerne er ofte raskt ute med å skru på totrinnspålogging på kontoen de har kapret. Det gjør prosessen med å ta tilbake kontrollen over kontoen din langt mer vanskelig.

Hvorfor vil tyver ta kontroll over Facebook-kontoen din? For å utnytte den til å gjøre andre former for kriminalitet, for eksempel svindel eller spredning av farlig programvare.

ORDLISTE

svindel: lure penger fra noen, stjele

tyv: person som stjeler og driver med svindel, kriminell

kapre: skaffe seg, tvinge til seg noe, for eksempel ta over et fly i lufta eller en buss

deretter: så, etterpå

vedkommende: personen

midlertidig: noe som skal vare en kort stund, en erstatning for noe i en kort periode

presisere: poengtere, si noe viktig

utnytte: bruke det til noe som er bra for deg, misbruke