coronavirus, kina
Tyskland har endret sine regler og godtar nå kryssvaksinerte med Pfizer og Moderna som fullvaksinerte for reiseformål.
Foto: Pixaby
Vaksinering er veien ut av pandemien. Den andre dosen gir god beskyttelse mot både alvorlig sykdom og smitte. Norge vil fortsette å bruke de to mRNA-vaksinene om hverandre. Da blir flest personer fullvaksinert fort.
72Shares

Norge, og 15 andre EU-land bruker kryssvaksinering. Det betyr at vi kan få Moderna i første dose og Pfizer i andre dose. Eller Pfizer i første dose og Moderna i andre dose. FHI sier at det går fint å bruke begge to til samme person.

– Selv om enkelte land foreløpig ikke regner de som har fått forskjellige vaksiner som dose 1 og 2 som fullvaksinert, er det viktig at så mange som mulig også takker ja til dose 2, uansett hvilken vaksine man får tilbud om. Det er først etter andre dose du er godt beskyttet både mot å bli alvorlig syk og mot å smitte andre. Vi er ikke kjent med at norske reisende har fått utfordringer på grunn av kryssvaksinering, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ikke alle land mener at personer som har fått både Moderna og Pfizer er fullvaksinerte. EU sier at personer som har fått begge er fullvaksinerte. I dag mener USA og Storbritannia at en person bare er fullvaksinert hvis personen har fått samme vaksine to ganger.

–  Vi er i dialog med EU og Storbritannia om dette. Vi vil ikke endre vår praksis med å vaksinere med både Pfizer og Moderna, sier Høie.

Les om dette på flere språk her.