Wario Wario er vokst opp i det sørlige Etiopia
Foto: www.flickr.com/photos/gordontour/5271324255
UD fraråder alle reiser til Etiopia fra 3. november. Krisen i Etiopia er kompleks og uoversiktlig. Statskuppet i Sudan gjør at mange demonstrerer der.

Fra 2. november er det unntakstilstand i Etiopia. Norske statsborgere i Etiopia må være rolige. Informasjon er viktig. Derfor bør norske statsborgere i Etiopia lese etiopiske og internasjonale aviser. De bør også se nyheter på TV.

Hva skjer i Etiopia?

Krisen i Etiopia er kompleks og uoversiktlig. Ingen vet hva som skjer i dag og hva som skjer i morgen. Kampene mellom Ethiopian National Defence Force (ENDF) og Tigray People’s Liberation Front/Tigray Defence Forces (TPLF/TDF) går mot sør.

Bistandsaktuelt skriver at Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og Oromofolkets frigjøringshær (OLA) har vunnet flere viktige militære seirer mot regjeringshæren. De  nærmer seg nå hovedstaden Addis Abeba.

Norske statsborgere bør være forsiktige i Addis Abeba. De bør ikke delta i demonstrasjoner fordi det er farlig. De bør ikke være der det er mange personer.

Det er også kamper andre steder i landet, som  i vestlige Oromia og Benishangul-Gumuz.

Er du i Etiopia nå og vil ha informasjon fra norske myndigheter? Registrer deg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar.

Hva skjer i Sudan?

25. oktober 2021 var det et statskupp i Sudan. Militæret overtok makten og folk protesterte. Ti personer ble drept og flere hundre skadet da de demonstrerte.

Telefon og internett fungerer ikke bra. Norske statsborgere i Sudan må være rolige. Informasjon er viktig. Norske statsborgere i Sudan må lese sudanske og internasjonale aviser. De må se på TV.

Darfur, Sør-Kordofan og Blånilen er fortsatt ikke trygge regioner. Grupper slåss mot hverandre der. Det er også demonstrasjoner i regionshovedstedene, men ikke så mye som i Khartoum.

 ORDLISTE

kompleks: vanskelig å forstå fordi det er mange tanker, følelser, meninger og hendelser

uoversiktlig: vanskelig å se og vite hva som skjer

demonstrasjoner: flere personer går eller står og sier hva de mener