Marokkansk arkitektur på Haugerud

IDEER FRA MAROKKO: Rekkehusene på Haugerud er inspirert av marokkanske hus.
Foto: OBOS / Skjermdump
Hus i Marokko ga arkitektene Paul Cappelen og Torbjørn Rodal nye ideer på 60-tallet.
44Shares

På 60-tallet manglet Oslo hus og leiligheter. De måtte bygge hus på fjell. Det var vanskelig.

Arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg sier til OBOS at arkitektene Paul Cappelen og Torbjørn Rodal reiste til Marokko for å se på hus.

I Marokko så de små murhus bygget oppover et fjell. Husene var like, men de så ikke like ut. Det syntes de norske arkitektene var interessant.

BERØMT ARKITEKTUR: Chefchaouen er en av flere marokkanske byer hvor husene er bygget i bratte bakker. Turister kommer hit for å se på den fine arkitekturen.
Foto : Marwan Andrew

– Der oppdaget de en tradisjonell marokkansk boligarkitektur, med små murhus som lå tett oppover skråningene. I utgangspunktet var boligene like, men de opplevdes ikke monotone. Tvert imot opplevdes de som rike og varierte, noe arkitektene synes var interessant, sier Kronborg.

Arkitektene laget en norsk modell etter husene de så i Marokko. Det ble Sankthansfjellet borettslag på Haugerud i Oslo. Borettslaget har 183 rekkehus. Det bor mange familier med barn der.

Maren Lyssand bor på Sankthansfjellet med familien.

Hun sier at hun liker arkitekturen og at det er et bra sted for barn å vokse opp.

Sankthansfjellet ligger ved skogen.

– Borettslaget ligger ved Marka og vi benytter oss mye av den. Vi overnatter ofte ute. Utsikten er fantastisk. Vi ser Holmenkollen og hele Groruddalen. Her er det sol til ti-elleve om kvelden, og om sommeren kan vi virkelig nyte solrike dager på balkongen eller i hagen med naboene, sier Maren Lyssand til OBOS.