Samiske og Fosen-demonstranter båret bort


Foto: Skjermdump/NRK
Politiet fjernet tirsdag morgen Fosen-demonstrantene som lenket seg fast utenfor Finansdepartementet. Det skjer etter anmodning fra DSS.
61Shares

Ved 9.30-tiden tirsdag ble en etter en av demonstrantene båret bort fra inngangspartiet til Finansdepartementet. Fjerningen av demonstrantene skjedde etter anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

DSS opplyser at de ba politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementet kan ivareta sin samfunnskritiske funksjon.

– Vi har fjernet ni demonstranter fra inngangspartiet. Disse etterkom ikke politiets pålegg. De anmeldes for dette, skriver politiet på Twitter.

Det var ved 8.45-tiden at flere av aksjonistene lenket seg fast utenfor Finansdepartementet. Da uttalte politiet at de avventet situasjonen i påvente av en begjæring fra DSS.

– Men når denne saken har vært kjempet gjennom hele vårt rettssystemet og vunnet i Høyesterett, og det har gått så lang tid som det har gjort uten at det skjer noe, så er det et siste virkemiddel for å få kjempet saken sin fram.

– Et siste virkemiddel

– Jeg skulle ønske at vi slapp å begå sivil ulydighet, sier Inga Marie Nymo Riseth til NTB. Hun var en av aksjonistene som ble båret vekk av politiet.

Også mandag måtte politiet fjerne demonstranter utenfor regjeringskvartalet. Da sperret Fosen-demonstrantene inngangene til Olje- og energidepartementet.

Tirsdag utvidet de aksjonen.

– I dag stenger vi staten

– I dag stenger vi ikke bare Olje- og energidepartementet, departementene som deler bygg med dem og Landbruksdepartementet. I dag stenger vi staten, sa artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til full jubel blant aksjonistene.

Fungerende kommunikasjonssjef Tor Borgersen i Finansdepartementet bekrefter overfor NTB at de ansatte i G-blokka tidligere på dagen ble henstilt om å ta hjemmekontor inntil videre.

Opplæring i aksjonering

Blant demonstrantene er også den svenske aksjonisten Greta Thunberg, som dukket opp foran Olje- og energidepartementet mandag og som er tilbake blant aksjonistene tirsdag.

Mange aksjonister får tirsdag morgen opplæring i aksjonering utenfor parkeringshuset i Munchs gate, ifølge NTBs reporter på stedet. Det er satt opp tre lavvoer og minst to vanlige telt i området, og folk strømmer til med jevne mellomrom.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken på Fosen i Trøndelag var oppført i strid med urfolksrettighetene.