Rasistiske trusler mot afrikansk familie

0Shares

– Denne gangen brente de postkassen min. Hva vil de gjøre i morgen, spør den 26 år gamle kvinnen fra Liberia som bor i Gakori med fire mindreårige barn.

Kvinnen snakket med Altaposten om trakasseringen i forrige uke, altså noen dager i forkant av episoden i Kaiskuru i helga, der en annen liberiansk familie fikk gjennomgå av rasister, skriver Altaposten.

Kvinnen sier til Altaposten at hun forsøker å være tøff ved å svare tilbake når ungdommer slenger nedsettende kommentarer om henne. Hun føler imidlertid at situasjonen har blitt forverret og hun sier at hun er redd og vil flytte fra Gakori. Ikke minst er hun bekymret for sine fire barn.

– Jeg tør ikke å la dem gå ut og leke. De blir slått og mobbet, forteller kvinnen som etter postkassebrenningen har tatt kontakt med politiet.

– De spurte meg om hvem som hadde gjort det, men det vet jeg ikke.

Også en annen familie liberiansk familie fikk besøk av to nazisympatisører på jakt etter «niggere».

Rasisme anmeldt
De to som angrep en afrikansk familie i Alta, blir siktet for brudd på rasismeparagrafen.

Familien som ble angrepet av to gutter på henholdsvis 17 og 21 år, er sterk preget av hendelsen, forteller lensmann Tor Johansen i Alta.

Lørdag kveld ble familien oppsøkt av de to guttene, som hadde utstyrt seg med finlandshette og balltre. Slik skal de ha truet den vettskremte familien.
Truslene var i form av rasistiske utsagn, uten at politiet vil gå nærmere inn på hva som ble sagt. Budskapet skal imidlertid ha vært at negre ikke er velkomne i Norge.

Guttene blir siktet for brudd på rasismeparagrafen.

Roser politiet
– Først vil vi rose politiet i Vest-Finnmark for å ha “guts” til å behandle
denne saken som en rasistisk sak. Vi har oppigjennom de siste 11årene alt
for ofte opplevd at familier og afrikanske ungdommer opplever trusler og
trakassering på rasistisk grunnlag. Som oftest blir disse hendelsene
omdefinert til noe annet, svært ofte som helgefyll, sier Thomas Prestø, lederi Afrikan Youth.

– Når dette er sakt, så ønsker vi en reell innkjerping fra norsk offentlighet. Slike hendelser er ikke enkeltilfeller og de utøves som oftest ikke av personer synlig tilknyttet nynazistiske miljøer. Norge må ta innover seg den rasismen som afrikanere daglig opplever og som afrikanere gjennom flere høringskanaler gir uttrykk for. De homofile miljøene har blitt lovet statistikk over hatvold rettet mot dem. I oppsummeringen av 2006 fikk vi tydelig beskjed fra våre medlemmer at krav om statitstikk over rasistisk vold og xenophobi skulle få høy prioritet, sier Prestø til Utrop.

Han mener rasismen i det norske samfunnet må taes tak i og må ta i bruk internasjonale virkemidler for å få fortgang i sakene.

– Norsk offentlighet vet lite om hva minoritetsungdom opplever og det brukes lite midler på å finne ut om dette, avslutter han.