Når grensekryssing blir interaktiv

0Shares

Kunstgruppen OverlevelsesStrategene avsluttet nylig en interaktiv utstilling på Oslo Museum avdeling Interkulturelt Museum (IKM), Bymuseet og Teatermuseet.

Utstillingen “Fra Øst til Vest- kunst i et interkulturelt rom” eide sted mellom 7. august og 7. september. Under åpningen hadde man en symbolsk busstur fra øst til vest, fra IKM via Teatermuseet og Galleri BOA og med endestopp ved Bymuseet i enden av Frognerparken. OS har blant annet samarbeidet med minoritetskunstnere som Jumana Manna, Nizam Najar, den dansk-irakiske sangerinnen Aida Nadeem og den norske Tibetkomitéen.

Frivillig sikkerhetskontroll
Kunstner Anita Hillestad, som er aktiv medlem av OverlevelsesStrategene, sier til Utrop at folks opplevelser av mangfold, grenser og grensekryssing har vært hovedmotivasjonen bak utstillingen.

– Nettopp fordi vi har hatt en slik øst-vest fokus, tankegang og tematikk valgte vi å jobbe med utstillingssteder på begge sider av Akerselva, forklarer hun.

Kunstnergruppen har forberedt “Fra Øst til Vest” siden høsten 2007, og satset på et variert repertoare. Ved utstillingen i Frogner hadde man blant annet en humoristisk ment sikkerhets- og grensekontroll.

– Folk virket småforskrekket i starten før de skjønte at dette faktisk var en del av hele skuespillet, og kunne gjennomføre dette frivillig, la hun til.

Oslo: Arkitektonisk- som kultur- som menneskelig mangfold, etter Gisle Harrs visjon Foto: www.overlevelsesstrategene.org

FAKTA:
OverlevelsesStrategene er en kunstgruppe som ble dannet i 1996. Gruppen består av kvinnelige billedkunstnere som jobber med uttrykk som video, performance, fotografi, installasjon og lydkunst. Gruppen består av kvinnelige billedkunstnere og har som formål er å etablere rom for underrepresenterte kvinnelige kunstnere.