Analfabet ble læringshelt 2008

Sharifa Haydari (39), norskstudent på Sinsen voksenopplæring, er kåret til årets læringshelt 2008 av Oslo kommune.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

Firebarnsmoren kom fra Afghanistan, der hun jobbet med å sy, i 2002. I Norge kombinerer hun norskopplæring med å delta på Quo Vadis, hvor mange husflidsprodukter blir lagd.

Hjemme i Afghanistan kunne Sharifa lese Koranen, men ikke skrive. Det lærte hun seg i Norge. Familien bor på Trosterud og Sharfia Haydari liker å ake om vinteren. Mannen hennes er bussjåfør, og han støtter henne i å ta utdanning.

Sharifa Haydari (39) er årets læringshelt 2008.

Hvordan føles det å bli Årets læringshelt?

Det føles veldig godt. Jeg har jobbet hardt for det. Barna mine er stolte av meg. De hjelper meg med lekser, hvis det er noe jeg ikke forstår.

Hvorfor kunne du ikke skrive?

I Afganistan fikk ikke jenter lov å gå på skolen. I tillegg var det vanskelig for en familie å sende alle barna på skolen. Vi var seks søstre og to brødre. Det var ikke mulig for faren min å sende alle på skolen. Eldste broren min gikk på skolen og senere på universitetet, mens min yngste bror er analfabet. Han kunne ikke gå på skolen på grunn av krigen. Blant jentene var det noen som gikk på skolen til fjerde, femte eller sjette klasse, men etter det sluttet de.

Hvordan lærte du deg å kunne lese Koranen?

Faren min og onkelene mine bodde i samme hus. Faren min ordnet med en imam som kom å underviste alle barna om islam og Koranen. Jeg lærte å lese Koranen, men kunne ikke skrive. Men helt siden jeg var barn, har jeg hatt veldig lyst til å gå på skolen. Læreren min ba meg om å hilse faren min og si takk til ham for at jeg kunne lese. Det gjorde det lettere å lære å skrive.

Hva sier familien din i Afghanistan om at du har lært deg norsk?

Da jeg fortalte faren min at jeg har lært norsk ble han veldig overrasket. «Klarer du å lære å snakke og å skrive norsk i din alder?» spurte han meg. Jeg sa ja, det gjør jeg.

Hvordan er det å bo i Norge?

Det er fred her, og jeg kan gå ut uten å være redd. Eldste datteren min går på videregående skole, og kommer seint om kvelden etter skolen. Jeg er ikke bekymret fordi jeg vet at det er trygt her.

Har du norske venner?

Nei, men jeg vil gjerne ha det. Men jeg vet ennå ikke hvordan jeg skal bli kjent med nordmenn.

Hva liker du å gjøre i fritiden din?

Fritid blir det ikke mye av. Jeg har fire barn og fulltidsstudium. Etter skolen kommer jeg hjem og lager mat og rydder i huset. I helgene besøker vi venner, eller de besøker oss.

Dine fremtidsplaner?

Jeg vil bli sekretær, eller ta en rolig jobb. Hverdagen er hektisk nok med fire barn hjemme.

Om Sharifa Haydari

Sharifa Haydari (39) er kåret til Årets læringshelt 2008 for voksenopplæringen i Oslo.

Utmerkelsen ble markert på Deichmanske bibliotek tidligere i år.

Kom til Norge fra Afghanistan i 2002.

Sharifa var da analfabet og begynte på det laveste nivået norskkurs ved Lakkegata skole.

Nå er hun i ferd med å fullføre full grunnskoleeksamen ved Oslo voksenopplæring Sinsen.

Har fire barn og ønsker å bli sekretær.