Fortellerhuset åpner flerkulturelt senter

Fortellerhuset er et sted hvor folk med forskjellig bakgrunn kommer for hylle den muntlige fortellertradisjonen. Snart åpnes det et nytt senter på Bjerke i Oslo som med sitt intimte preg skal friste folk i lokalmiljøet til å bevare og fornye fortellerkunsten, forteller Georgiana Keable (bildet).
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

– Dette blir det første senteret av sitt slag i Norden, sier Georgiana Keable ved Fortellerhuset.

Keable forteller om et lignende senter i Skottland, men mener det nye senteret på Bjerke blir enda mer åpent og varmt enn det skotske.

– Hva ønsker dere å oppnå?

– Vi brenner for at folk skal kunne oppleve fortellinger på nært hold, sier Keable.

Hun sier det er mer kreativitet ved å fortelle noe muntlig, og hun mener man får en helt annen opplevelse av å høre på en muntlig fortelling.

– Jeg synes muntlig uttrykk er veldig undervurdert fordi i vårt samfunn i dag er nesten alt skriftlig, sier hun.

Selv om Fortellerhuset kommer nå til å ha et senter, ønsker de fortsatt å reise rundt på skoler med sine fortellinger.

Slik skal det se ut inne på Fortellerhuset senter når alt er ferdig, med maleri av Taymourian på den ene veggen. Foto: Fortellerhuset

For å  etablere det nye senteret har Fortellerhuset fått økonomisk støtte på 200 000 norske kroner fra bydelen Bjerke og 100 000 fra Kulturrådet. I tillegg har de fått 200 000 fra rådet for å sette opp flere andre forestillinger.

– Senteret skal være en del av nærmiljøet på Bjerke, forteller Keable.

Senteret, som har plass til rundt 60 besøkende kommer til å bli pyntet av malerier fra en iransk maler, Anahita Taymourian.

– På den ene malerien har Anahita hentet inspirasjon fra historien om Shahrazad og Sultanen fra 1001 natt, sier Keable.

Selv om de ikke har fastsatt åpningsdato riktig ennå, regner Keable at det nye senteret åpner dørene enten i februar eller mars.