– Banket opp på grunn av bagatell

Her ble Jonas Muhammed mishandlet
Foto: Hina Aslam
Jonas Muhammed (37) fra Drammen ble banket opp natt til mandag, med omkring 12 personer som vitner. Gjerningsmennene kommer fra en fryktet familie i det pakistanske miljøet i Drammen. - Du tilhører en lav kaste, skal voldsmennene ha ropt.
0Shares

Voldsepisoden fant sted mellom kl 23:00 til 01:30 natt til mandag på Fjellsenter i Drammen. Rundt tolv personer fra det pakistanske miljøet i Dammen var samlet utenfor lokalet til foreningen Paknor, en velferdsorganisasjon, og ble vitne til den fysiske mishandlingen av Jonas Mohammed fra den andre siden av diverse glassdører. Saken er anmeldt til politiet.

Muhammed ble slått flere ganger i ansiktet, og fikk høre at han tilhørte en lav kaste.

– Jeg tilhører ikke en lav kaste, engang, sier Jonas som tilhører kasten Mughal. Han avslører at de som banket han opp kommer fra en kaste som heter Jatt.

Skremte mange
Flere anonyme kilder fra Drammen som Utrop har vært i kontakt med er skremt etter volden Mohammed ble utsatt for. De tør ikke å fortelle om hendelsesforløpet denne kvelden av frykt for represalier fra den familien.

Det pakistanske miljøet i Drammen har lenge fryktet en gruppe folk i miljøet som fører ”kaste-mentalitet” som går ut på at noen mennesker er bedre enn andre avhengig av hvilken kaste de tilhører. Mange frykter at det som skjedde med Mohammed vil skje med dem hvis de står frem.

Grunnen til at Jonas velger å gå ut i media er at han er lei av hvordan mishandlerens familie oppfører seg, og vil gjerne sette en stopper på det.

– Den familien tror de kan gjøre hva de vil siden de tilhører en høy kaste, og har stor familie i Norge, sier han.
 
Ifølge Muhammed ble han utsatt for volden fordi familien ble provosert av det de mener er hans innblanding i deres kundeforhold med et catringfirma Taste Home.
 
Ble oppringt
Rundt klokken 23:00 ble Jonas oppringt av en felles bekjent av han og familien og fikk beskjed om å møte opp utenfor Fjellsenteret. Han kom til stedet, og gikk inn i lokalet hvor mishandlingen fant sted. Da han kom til stedet gikk de to gjerningsmennene til angrep. Muhammed endte opp på legevakten.

Ifølge Muhammed var bakgrunnen for mishandlingen en bagatell, og handlet om en kvittering han skrev for catringfirmaet siden daglig leder ikke kunne skrive godt norsk.

Irfan Mahmood, dagliglederen ved Taste Home Halal, forteller at han har opplevd familien som truende. 

Familien valgte å ikke kommentere saken da Utrops journalist kontaktet dem angående voldsepisode på Fjellsenteret.

Kastesystem også i Norge
Sosialantropolog Inger-Lise Lien, som er ekspert på kastesystemets betydning blant norskpakistanere, er kjent med at kastesystemet praktiseres blant pakistanere i Norge.  I Pakistan er det slik at folk med høyere kaste har mer makt enn de som ikke tilhører en høy kaste.

– På Rosenhoff voksenopplæringsenter så jeg at folk som tilhørte lavere kaste måtte servere te og kaffe til de med høyere kaste, forteller hun.

Likevel tror hun hvilken kaste man tilhører er irrelevant, og at det praktiseres i liten grad i det pakistanske miljøet i Norge.