Høye fødselstall sprenger elevprognoser

 
Foto: Jessica Allande
Barnerike innvandrerfamilier i Alvøen sprenger elevprognosene til Alvøen skole, sier rektor ved skolen til Bergensavisen.
0Shares
Latest posts by Hina Jalil (see all)

Rektor Eva Grimstad sin påstand kom i høringsuttalelse til den nye skolebruksplanen. Hun mener elevprognosene til byrådet er feil.

– Innvandrerfamilier flytter inn i området Janaflaten, og disse er barnerike med mellom fem og ti barn, sier rektoren.

Barnerikdommen blant innvandrere, og planer om flere nye boliger i området, gjør at elevtallet ved skolen heller vil stige enn synke – slik byrådet beregner.

Men ifølge seniorforsker Trude Lappegård i SSB, tar Grimstad litt hardt i. Ved siste måling, i 2004, var det ingen innvandrergrupper som hadde fem barn i snitt.

– Dessuten, jo lenger tid en ny befolkningsgruppe er i Norge, desto mer nærmer de seg det gjennomsnittlige fruktbarhetsnivået, sier Lappegård til BA.

Det er stor variasjon i kategorien «innvandrerfamilier». Ifølge SSB var de topp tre barnerike familiene i Norge opprinnelig fra Somalia (4,4 barn i snitt), Irak (4,3 barn i snitt) og Marokko (3,6 barn i snitt).

Sikker på sitt

I følge Grimstad flytter det stadig nye innvandrerfamilier til Janaflaten fra andre steder i Bergen og de har mange barn.

– I løpet av det ene året jeg har vært her, har det kommet fire-fem nye familier med innvandrerbakgrunn.
Rektoren har bare registrert én familie med elleve barn.

Skuffet

Leder for Det felles innvandrerråd i Hordaland, Samba Njie, sier til BA at han er skuffet over uttalelsen.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er basert på stereotype holdninger. Det handler om at folk tror at «alle» innvandrerfamilier har ti-tolv barn.

Njie selv påpeker at han kjenner en god del innvandrerfamilier.

– Og selv jeg kjenner ikke noen som har ti barn.

Njie mener det er beklagelig at Grimstad skriver slik hun gjør i høringsuttalelsen.

– Hun har faktisk ikke belegg for det hun sier. Man bør være forsiktig med slike uttalelser og undersøke at de faktisk stemmer, fortsetter Nije.