SIAN-medlem satte fyr på Koranen – Arne Tumyr ble kjørt vekk i politibilen

Arne Tumyr (81) var i mange år leder av Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN). I dag er han styremedlem

Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) holdt i ettermiddag en demonstrasjon i Kristiansand.

Reglen politiloven åpner for å forby en demonstrasjon dersom det skjer eller er grunn til å frykte for alvorlige ordensforstyrrelser eller formålet er lovstridig.

Til tross for at SIAN varslet at de ville brenne Koranen, og til tross for at det var ventet flere hundrede motdemonstranter tillot politiet den farlige demonstrasjonen.

– Foran denne demonstrasjonen fikk SIAN blant annet klar beskjed om at politiet ikke vil akseptere bruk av åpen ild. Bakgrunnen for dette er en sikkerhetsmessig vurdering fordi åpen ild ville være en risiko for SIAN, motdemonstranter og publikum. En slik markering er kontroversiell. Det er mye engasjement. Og derfor tillot vi ikke åpen ild, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl.

Likevel ble det Koranen brent.

Idét Koranen ble kastet i en søppeldunk av SIANs leder tente et annet Sian-medlem fyr på boken. Da brøt motdemonstranter seg forbi sperringene og de ble overmannet av politiet. Sian-medlemmene ble fraktet vekk i politiets biler, inkludert Arne Tumyr.

Fem motdemonstranter ble innbrakt til politiet for forstyrrelse av ro og orden. Et Sian-medlem ble innbrakt for å ikke etterkomme politiets pålegg.

– Når SIAN til tross for politiets klare instruksjoner bryter vilkårene som er satt, er det straffbart, og vi grep inn som vi gjorde, sier stabssjef i Agder politidistrikt, sier Sjustøl i en pressemelding.

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen mener SIAN har nådd bunnen.

– Når det eneste man står igjen med er å brenne Koranen, viser man at man ikke har noe som helst å fare med. SIAN har alltid vært en hjelpeløs, liten organisasjon. Nå gjør den seg enda styggere også.

– Jeg håper politiet har merket seg at SIAN ikke kan forventes å forholde seg til slike markeringer på en ansvarlig måte, i tråd med politiets instrukser. Det bør tas ned i betraktningen neste gang SIAN ønsker en markering, sier Steen.

Ordfører i byen, Harald Furre, sier kommunen tar sterkt avstand fra koranbrenningen.

– Kommunen jobber hardt for økt inkludering og likestilling. Denne handlingen bidrar definitivt ikke til det og er derfor ikke noe som hører hjemme i Kristiansand, sier Furre i en pressemelding.

Han er glad for at politiet raskt tok kontroll over situasjonen, og at byens muslimske ledere bidro til å roe ned gemyttene.

(NTB/NRK/Utrop)