Hyllet mangfold og norsk-pakistanske helter

Mohammed Rafiq (til høyre) og Mohammed Iqbal Javed (ikke til stede) fikk Skanistans hederspris for heltedåden under terrorangrepet i Bærum i aust. Til venstre daglig leder Aman Sheikh og i midten juryleder Umar Ashraf.
Foto: Eva Alnes Holte
Brobyggerorganisasjonen Skanistan inviterte til festaften med ungdom og fremtidsutsikter som tema. Men det var to eldre herrer som fikk mest oppmerksomhet.
0Shares

Skanistan er en organisasjon som vil bygge bro mellom sør-asiatisk og skandinavisk kultur.

Søndag utdelte organisasjonen en hederspris til de to norsk-pakistanerne Mohammed Rafiq og Mohammed Iqbal Javed for deres heltedåd under det mislykkede terrorangrepet på moskéen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Rafiq og Javed klarte å legge den terrorsiktede 22-årige potensielle gjerningsmannen i bakken og hindret at liv gikk tapt i moskeen.

Rafiq holdt en liten takketale for hyllesten hvor han blant annet sa at han var glad for å ha hjulpet Norge den dagen. Jubelen stod i taket da de to eldre mennene mottok prisen.

Savnet rollemodeller

Festlokalene på Youngstorget var fylt til randen av et forventningsfullt publikum. Flere flerkulturelle priser til rollemodeller skulle deles ut og ryktene gikk om så vel danseshow som smykkeshow. Og det fikk vi til fengende rytmer og høy stemning.

Innimellom showene var det mange prisutdelinger.  Årets tema var ungdom og fremtidsutsikter og juryen hadde derfor funnet frem til unge kandidater. I talen før prisutdelingen fortalte juryleder Umar Ashraf at han ofte hadde savnet rollemodeller fra egen kultur da han vokste opp.

Rawdah Mohamed
Foto : Eva Alnes Holte

Skanistan kulturpris gikk til skuespiller og komiker Josef Jonis. De andre nominerte var forfatter og serieskaper Mahmona Khan og forfatter og VG-journalist Shazia Majid.

Influenserprisen gikk til blogger og fashionist Rawdah Mohamed, nominert sammen med NRK-profilen Noman Mubashir og danseren Bilal Malik.

Atletikerprisen gikk til sprinteren Salum Ageze Kahshafali. Nominert var også Mehdi Mohseini fra Ørnulf bokseklubb samt Mojtaba og Hina fra Stovner bokseklubb.

Samfunnsprisen gikk til lhbtq-aktivist og filmskaper Thee Yezen. Shazia Majid var også nominert til denne prisen. Det samme var Sadia Iqbal fra Norges Handikapforbund.

I juryen satt Umar Ashraf, Linda Noor, Lina Adampour, Shoaib Sultan, Ellen Maria Sanches-Steen, Haider Salin og Fatima Andersen.