Iman Meskini:

– Flerkulturelle er ikke godt nok representert i Forsvaret

Soldat: Iman Meskini, her iført militæruniform under en Skavlan-episode i 2017, mener Forsvaret kan bli bedre til å informere hvor tilrettelagt det faktisk er for flerkulturelle i Forsvaret.
Foto: Skavlan Talkshow/Flickr
Iman Meskini tror det er flere årsaker til at innvandrere og barn av innvandrere i Norge ikke er representert i større grad i Forsvaret i dag.
0Shares

Meskini, ofte kjent som Sana fra NRK-serien «Skam», avla selv førstegangstjenesten i Forsvaret i juli i fjor.

Hun deltok tidligere i høst i Forsvarets forums-podkast, «Krig og sånn», hvor hun blant annet fortalte at hun var den eneste blant alle soldatene på leiren hun var på som brukte hijab.

– På min leir, hvor det var 550 soldater på Ørlandet, var jeg så vidt jeg vet den eneste muslimske jenta, og hvert fall den eneste med hijab. Så nei, jeg tror vi fortsatt har en vei og gå for å få inn flere.

«Skam»-skuespilleren ble selv positivt overrasket over hvor tilrettelagt alt var da hun gikk løs på førstegangstjenesten i luftforsvaret.

– Jeg tenker Forsvaret har en jobb å gjøre når jeg som muslim som hadde lyst til å gå inn i Forsvaret, ikke visste at de hadde bønnerom, at de hadde en egen imam, for jeg tror det hadde gjort at jeg hadde tenkt at, ja, her er det jo tilrettelagt.

Saken ble først omtalt av Forsvarets forum.

Lysten på Forsvaret

Meskini hadde siden ungdomsskolen lyst til å gå inn i Forsvaret. Hun hadde imidlertid en del bekymringer knyttet til hvordan det skulle bli.

– Jeg kjente ingen som hadde gått inn og brukt hijab før for eksempel. Så jeg var veldig spent på hvordan det skulle gå, fortalte hun i podkasten.

På spørsmål om hun tror mange har den oppfatning som hun selv hadde før hun gikk inn, svarer hun ja.

– Jeg har også møtt mange jenter som har lyst til å komme inn, men som er litt redde fordi de ikke vet helt hva de kan forvente.

Hun erfarte derimot at når hun tok på seg uniformen, så var hun en del av resten.

– Det er ingen som ser på hvordan du ser ut, det er ingen som ser på hvor du kommer fra, det var i hvert fall min følelse og min erfaring.

I podkasten forteller hun at Forsvaret kunne blitt bedre på å fortelle hvor tilrettelagt det faktisk er for flerkulturelle.

Meskini mener likevel at selv om flerkulturelle er dårlig representert i Forsvaret, skyldes det ikke bare manglende informasjon fra Forsvarets side.

– Ofte er jo en av grunnene til at man har innvandret at man rømmer fra folk som har på seg uniform. Så jeg tror det skal litt til å overbevise foreldre og familie.