Ropstad tror på snarlig avtale for ureturnerbare asylsøkere

– Vi jobber for en engangsløsning som vil sikre amnesti for flest mulig, sier Ropstad.
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad jobber på spreng for å få på plass en avtale om ureturnerbare asylsøkere – og demme opp for et gryende opprør i eget parti.
0Shares

– Jeg har et håp om en løsning før jul, sier Ropstad til NTB.

Han holder kortene tett brystet når det gjelder detaljene i avtalen, men er ikke fremmed for tanken om å bruke litt ekstra tid for å få det som han vil.

– Hvis vi må bruke to uker ekstra på nyåret for å få til noe som innebærer en bedre løsning, så må vi det, sier han.

Men siden da har partiene kranglet om hva det vil si å være «eldre». Kilder i Frp har uttalt til TV 2 at de har satt grensen til 55 år, noe KrF skal ha avvist. Med en slik grense ville engangsløsningen kun gjelde for et titall personer.

– Vi jobber for en engangsløsning som vil sikre amnesti for flest mulig. Det er totalt uforståelig at personer som har vært her i 15–20 år, ikke skal få lov til å jobbe, sier Ropstad.

I 2011 ble denne gruppa fratatt muligheten til skaffe seg lovlig arbeid av den rødgrønne regjeringen, noe KrF protesterte kraftig mot den gangen.

I slutten av november ble det satt et politisk flomlys på saken da det ble kjent at politiet har siktet tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett for å ha hatt en ureturnerbar kvinne fra Eritrea som ansatt i 14 år.

Saken skal for retten torsdag som en såkalt tilståelsessak, der politiet vil be om ubetinget fengsel i 45 dager for den 84 år gamle eks-biskopen.

I et uvanlig kraftig opprop i avisa Vårt Land heter det at partiledelsen har sviktet i sitt forsvar for de ureturnerbare, og at de ikke har gått tydelig nok i forsvar for Stålsett og KrF-eren Arne Viste, som også har latt papirløse jobbe for seg. «KrFs ledelse i regjering, storting og landskontor har rett og slett utvist dårlig skjønn», heter det i oppropet.

Foranledningen var at KrF sammen med de øvrige regjeringspartiene stemte mot et SV-forslag i Stortinget om gi papirløse lov til å jobbe. Skuffende og uforståelig, mener de 95 KrF-erne.

– Men vi vil kjempe videre for vår politikk. Jeg vil gjøre det jeg kan for å sikre at flest mulig av disse menneskene ikke bare skal få lov til å arbeide, men også få bli i Norge, sier han.

Samtidig tror han at oppropet vil styrke KrFs forhandlingsposisjon innad i regjeringen.

– Jeg tror de andre ser at dette er en veldig krevende sak for KrF. Det gir litt ekstra tyngde, sier Ropstad.