Shirin Ebadi til Oslo

Fredsprisvinner 2003, Shirin Ebadi, fronter Nobel Women´s Initiative sammen med fire andre kvinnelige fredsprisvinnere. Nå har syv medlemmer av staben sagt opp og i et åpent brev kommet med sterkt kritikk av interne forhold, melder Bistandsaktuelt.
Foto: flickr.com
Iransk Nobelprisvinner blant årets deltagere i Oslo Freedom Forum.
0Shares

Årets utgave av Oslo Freedom Forum går av stabelen 9.-11. mai. Konferansen arrangeres av stiftelsen Human Rights Foundation og ble etablert av HRFs norsk-venezuelanske grunnlegger Thor Halvorssen Mendoza. Ifølge arrangørene er konferansen del av “stiftelsens pågående kampanje for å forsvare og fremme menneskers frihet i hele verden”.

Et av trekkpasterne blir Nobelprisvinneren fra 2003, Shirin Ebadi. Juristen og menneskerettighetsforkjemperen fra Iran ble historiens første kvinnelige muslimske vinner av prisen. Siden 2009 har hun levd i eksil i Storbritannia etter kritikk av det omstridte valget i hjemlandet og iranske myndigheters behandling av demonstrantene som aksjonerte etter valget.
Også andre velkjente navn som Mexicos tidligere president Vicente Fox, eks-fredsprisvinner Jody Williams og den kinesiske dissidenten Yang Jianli vil være tilstede i løpet av de to dagene konferansen skal pågå.
Sensur og araberrevolusjonene
Forumet vil omfatte varierte temaer som sensur, fordeler og ulemper ved u-hjelp og de pågående revolusjonene i Nord-Afrika og Midt-Østen.
– Konferansen i år er den tredje i rekken, og jeg tror dette på kort sikt har bygd seg opp til å bli et av de største fora innen spørsmål om menneskerettigheter. Grunnen er ikke bare de som har kommet til Oslo i løpet av disse tre årene, men jobben de har gjort på feltet, uttaler den russiske konferansedeltageren og demokratiforkjemperen Garry Kasparov i en pressemelding.