– Kan gi sykdomsutbrudd

Roshki Rigori er en 44 år tigger fra Romania. Han kom til Oslo i fjor høst i håp om å tjene noen penger. I likhet med de andre rumenske tiggere lever han i svært usanitære forhold utendørs.
Foto: Samer shurukh
Smittevernoverlegen melder om tilfeller av tuberkulose og resistente stafylokokker blant romfolket.
Selv om romfolket i mange tilfeller lever på gata eller i teltleirer under det de fleste ville kalle kummerlige forhold, har ikke smittevernoverlegen i Oslo sett mye sykdom blant dem.
– Vi har sett noen svært få tilfeller av meldepliktige sykdommer som tuberkulose og resistente stafylokokker, men ellers har vi ikke til nå registrert noen spesielle sykdommer knyttet til denne gruppen, sier smittevernoverlege Tore Steen til Nettavisen.

Et potensielt, men løsbart problem

Smittevernoverlegen hevder det er et potensielt problem at romfolket mangler toalett, dusj og lever utendørs.
– Under dårlige sanitære forhold kan man jo lettere få utbrudd av sykdommer, og sykdommer som diaresykdommer og tuberkulose kan feste seg. Ved for eksempel tuberkoloseutbrudd kan det være aktuelt å sette inn skjermbildebusser med røntgenapparat som kan ta bilder av folks lunger, forteller Steen.
Han er trygg på at kommunen har de ressursene som trengs ved en akutt situasjon.
– Hvis det blir et utbrudd av en mer alvorlig sykdom, vil vi kunne fange det opp med de meldesystemene vi har, sier han til Nettavisen.