Norsk PEN-leder skal lede kampen mot hatytringer

Norsk PENs styreleder Kjersti Løken Stavrum skal lede regjeringens ytringsfrihetskommisjon. Her er hun fotografert sammen med kulturminister Abid Q. Raja under presentasjonen av Ytringsfrihetskommisjonen.
Foto: norskpen.no
Norsk PENs styreleder Kjersti Løken Stavrum er utpekt til å lede regjeringens ytringsfrihetskommisjon. Kommisjonen ble presentert på Litteraturhuset i Oslo fredag.
0Shares

Ytringsfrihetskommisjonens oppdrag er å foreta en helhetlig gjennomgang av ytringsfrihetens stilling i Norge.

– Jeg har alle i Norsk PEN med meg når jeg gratulerer Kjersti på det varmeste med et av landets viktigste ytringsfrihetsverv, sier Hege Newth, generalsekretær i Norsk PEN, via en pressemelding.

I mandatet ligger det at kommisjonen skal vurdere tiltak for å fremme bred deltakelse i samfunnsdebatten, tiltak mot “falske nyheter” og tiltak for å motvirke spredning av hatefulle og andre ulovlige ytringer i sosiale medier.

Løken Stavrum har vært styreleder i Norsk PEN siden april i fjor. Før det var hun nestleder i organisasjonen.

– Norsk PEN har ønsket en ny ytringsfrihetskommisjon velkommen. Straks etter at Torbjørn Røe Isaksen tok til orde for en ny ytringsfrihetskommisjon på forsommeren 2019, inviterte Norsk PEN til debatt om en slik kommisjons mandat. Vi deler kulturministerens oppfatning av at det er behov for en grundig gjennomgang av ytringsfrihetens stilling i Norge, sier Newth.

Gjenspeiler mangfold

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja fremhevet under presentasjonen av de 18 medlemmene som skal sitte i Ytringsfrihetskommisjonen at de har en viktig samfunnsoppgave.

– Medlemmene skal bruke sine kunnskaper og engasjement til å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag. Kommisjonen skal engasjere til debatt og se på trusler mot ytringsfriheten og hvordan vi kan styrke det offentlige ordskiftet, sier Raja til regjeringen.no.

Fire av medlemmene har ikke vestlig innvandringsbakgrunn. Shabana Rehman, daglig leder i stiftelsen Født Fri, Begard Reza, generalsekretær i Salam, forfatteren Sara Zahid og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra rap-gruppen Karpe Diem. Fra nasjonale minoriteter er Nils Johan Heatta, instituttleder ved Samisk Høgskole i Kautokeino, også representert.

– Kommisjonens medlemmer gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet. Felles for medlemmene er at de har et sterkt engasjement for ytringsfriheten og at de, på hvert sitt felt, har markert seg i samfunnsdebatten, forteller han videre.

Les hele mandatet, og kommisjonens 18 medlemmer