Derfor dekket ikke utenriksministeren håret da hun besøkte Saudi-Arabia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med viseutenriksminister Adel al-Jubeir i Saudi-Arabia.
Foto: UD
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide returnerte til Norge etter en uke med politiske møter og samtaler i Midtøsten. Hun valgte å ikke dekke til håret i Saudi-Arabia.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

Hun hadde møter med utenriksministeren, viseutenriksministeren i Saudi Arabia, Jemens utenriksminister og lederen for Gulfrådet. Det er første gang Eriksen reiste til Saudi-Arabia. 

Kongeriket Saudi-Arabia blir noen ganger referert til som «De to hellige moskeers land», da med tanke på Mekka og Medina, som er muslimenes to helligste byer. Saudi-Arabia er det landet i verden som eksporterer mest olje, og denne eksporten smører den saudiske økonomien. Olje står for over 90 % av landets eksportinntekter og nesten 75 % av de statlige inntektene. Dette danner grunnlaget for en velferdsstat, som regjeringen har hatt problemer med å opprettholde i perioder med lav oljepris.

Styres retter sharia

Menneskerettighetsorganisasjoner, som Amnesty International og Human Rights Watch, har gjentatte ganger uttrykt bekymringer angående menneskerettigheter i Saudi-Arabia, bekymringer som har blitt avfeid av den saudiske regjeringen. Sharialover praktiseres også i Saudi-Arabia.

Alle saudiske kvinner, uansett alder, har en mannlig juridisk verge, som ofte er faren, en bror eller en sønn. Kvinnene trenger vergens tillatelse hvis de ønsker å søke om pass, reise utenlands, gifte seg, åpne en bankkonto, opprette visse bedrifter, forlate fengslet eller ha ikke-livstruende kirurgiske inngrep, og noen ganger hvis de ønsker å arbeide eller bruke helsetjenester. Ved et kongelig dekret fikk saudiske kvinner lov å søke om bilsertfikat september 2017. De trenger ikke tillatelse av en mannlig verge til å søke om bilsertifikat og må heller ikke ha noen verge med seg i bilen når de kjører. Men en mannlig verge kan fortsatt nekte en kvinne å kjøre bil eller forlate huset, for eksempel.

I rettssaker er én manns vitneutsagne verdt to kvinners vitneutsagn. Å dekke til håret er ikke bare lokal kultur og skikk, men også lov.

Dekket ikke til

Søreide dekket ikke til håret da hun besøkte Midt-Østen. Hadde utenriksministeren vært en saudiarabisk statsborger, hadde det kunne fått konsekvenser. 

 I tråd med vanlig praksis dekket ikke utenriksministeren håret ved besøket i Saudi-Arabia, sier kommunikasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet til avisen Utrop. 

Departementet viser også til at norske kvinnelige statsråder som tidligere har besøkt Saudi-Arabia ikke dekket til håret.

Selv om påbud om å dekke seg til håret i prinsippet gjelder alle, er det ikke i praksis forventet at man som vestlig statsleder skal tilpasse seg på den måten.

Viktig møte

Det har vært en viktig reise for å forberede neste AHLC-møte (Ad Hoc Liaison Committee i UNESCO), og snakke med partene om den amerikanske fredsplanen for Midtøsten. Vi har også diskutert den alvorlige situasjonen i Jemen og i Syria. Jeg har fokusert på arbeidet for menneskerettighetene og likestilling, sier Søreide. 

I Israel og Palestina møtte utenriksministeren begge parter, der hun formidlet Norges syn på den amerikanske fredsplanen og oppfordret til at partene gjenopptar forhandlingene om en tostatsløsning.