– Når nesten alt går i dvale kan ensomheten bli forsterket. Husk på hverandre

Oslo-biskop etterlyser forutsigbart vinternattilbud til vanskeligstilte

Biskop Kari Veiteberg tror ikke det er noen mening med koronakrisen. Hun sier hun er bekymret for frilansere og løsarbeidere, for folk uten nettverk og barn som har det fælt hjemme. (Foto: Dag Smemo)
– Vi forventer at neste år vil Oslo kommune ha et permanent vinternattilbud, ikke bare når gradestokken kryper under 10 kuldegrader, sier Oslo-biskop Kari Veiteberg til Utrop.
63Shares

– Ta naboen eller barnet til naboen med på tur! Tre, fire fem sammen med god avstand går fint og det fins mange åpne steder i byen og i skauen. Og følg gjerne rådene fra helsenorge.no.

Tror du fellesskapet kommer styrket ut av denne krisen vi står midt oppe i nå?
– Jeg håper det. Samtidig er jeg bekymret for frilansere og løsarbeidere, for folk uten nettverk og barn som har det fælt hjemme.

Stengte kirken

9. februar i år begynte Oslo bispedømme med nattåpent i Paulus kirke på Grünerløkka. Her skulle alle mennesker i alle livssituasjoner som ikke har noe sted å være eller hvile, kunne søke ly. Tilbudet ble satt stor pris på, folk strømmet til kirken ved Birkelunden.

– Oslo mangler et forutsigbart tilbud, uttalte biskopen til media. 

 Tilbudet skulle vare til 5. april, men så kom koronakrisen. 

– Smittefaren er for stor, begrunnet Veiteberg og lukket døren. 

Forventer permanent vinternattilbud i 2021

– Det var med tungt hjerte vi stengte Paulus kirke. Nå har vi dokumentert behovet og vi forventer at neste år vil Oslo kommune ha et permanent vinternattilbud, ikke bare når gradestokken kryper under 10 kuldegrader. 

Kari Veiteberg (59) er tidligere bymisjonsprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken. Da Oslos bystyre for noen år bestemte at det skulle bli forbudt å sove ute, deltok Veiteberg i en sivil ulydighetsaksjon på vegne av romfolk. Det var pinse og hun la seg i Sofienbergparken sammen med de andre aktivistene.

Det dobbelte kjærlighetsbudet

Har du alltid vært sosialt engasjert?
–Ja. Det fikk jeg inn med morsmelka tror jeg.

 Hva anser du som din fremste oppgave som biskop?
–Som leder av en religiøs organisasjon er det viktig å fastholde at religion skal fremme kjærlighet, ikke hat. I kristendommen, som i mange andre religioner,  gjelder den gyldne regel: «Det du vil andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem», og det dobbelte kjærlighetsbudet: «Du skal elske din neste som deg selv».  Jeg er fullt klar over at religion har blitt brukt til å sette skiller mellom folk, til å nøre opp under hat og frykt for mennesker som virker annerledes enn det en har vært vant med. Det er min fremste jobb å bekjempe dette.

Er noen som står deg nær rammet av korona?
– Sønnen min er frilans-sanger og alle oppdraga er avlyst. Flere sitter i karantene og en venn er smitta. 

Tror du vi kommer til å lære noe av det som nå skjer?
Det håper jeg.

Hva gjør biskopen for å koble av?
– Jeg går og går gatelangs og ut av byen langs elevene. Jeg ser på filmer og spiser popcorn.

Hvilket råd vil du gi til oss i disse tider?
– Når nesten alt går i dvale kan ensomheten bli forsterket. Husk på hverandre. 

Tror du det er en mening med det som skjer nå?
– Nei. Men jeg håper det kan få fram noe godt i hver og en av oss.