Yasmin-utvisning til menneskerettighetsdomstolen

Høyesterett besluttet at firebarnsmoren skulle utvises av Norge etter 19 år i landet. Nå blir utvisningssaken behandlet av den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
Utrop skrev om Yasmin Kristensen i desember. Attenårige Yasmin kom til Norge i 2001. Hun hadde forlatt hjemlandet forlot  Djibouti i frykt for tvangsekteskap. I Norge oppga hun Somalia som sitt hjemland etter å ha hørt på råd fra andre flyktninger.

19 år i Norge

I Norge traff hun Rolf Erik Kristensen. Paret giftet seg, og har etter hvert fått fire barn. I 2007 fikk hun innvilget norsk statsborgerskap. I 2014 ble hun fratatt sitt norske pass fordi utlendingsmyndighetene fant ut at hun ikke var fra Somalia. Siden har hun ført sak for å få omgjort vedtaket. Yasmin tapte i tingretten, vant i lagmanssretten og tapte i Høyesterett.

Familier, venner og bekjente i Lygdal kommune gikk til innsamlingsaksjon for å gi ekteparet mulighet til å bringe saken opp for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Barna trenger meg

– Jeg håper menneskerettighetsdomstolen kan se at jeg er en mor som ikke klarer å reise fra ungene sine. Jeg håper de kan se at barna trenger en mor og en far som er sammen. Ikke en mor som er i Afrika. Jeg har ingenting å gjøre i Afrika, sier Yasmin Kristensen til nrk.no