SAIH i plakatkrangel med Irans ambassade

"Snill versjon": denne versjonen plakaten som SAIH har hengt opp i alle universiteter i landet har ikke bildet av den avdøde religiøse iranske lederen Ayatollah Khomeini. Den andre versjonen har imidlertid sørget for sterke reaksjoner fra Irans ambassade.
Foto: saih.no
Irans ambassade i Oslo krever fjernet plakater der den avdøde religiøse lederen Ayatollah Khomeini er tegnet inn sammen med Hitler og Stalin.
Ambassaden ber Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) om å fjerne en plakat som viser seks av verdenshistoriens mest kjente diktatorer, som flykter unna i panikk fra protesterende studenter, skriver Aftenposten.
Plakaten er trykket i stort opplag og er allerede hengt opp i alle norske universitetsbyer.
– Uheldigvis er det slik at plakaten inneholder et bilde av vår store, avdøde leder Imam Khomeini. Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon, heter det i brevet som SAIH har fått fra pressesjefen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammad Javad Hosseini.
Anette Remme, leder for SAIH, sier at reaksjonen fra den iranske ambassaden er både provoserende og uakseptabel.
Respekterer ikke ytringsfriheten
– Ambassaden ber oss om å fjerne bildet, og det illustrerer problemet. Vi forsvarer studentenes ytringsfrihet. Derimot er det tydelig at ambassaden ikke respekterer vår ytringsfrihet når de ber oss om å fjerne bildet, sier SAIH-leder Anette Remme.
Remme legger til at det har kommet reaksjoner fra iranske studenter i Norge som både går mot og som forsvarer plakaten. 
– Flere av dem som roser SAIH, ønsker ikke å stå frem offentlig av frykt for reaksjoner i hjemlandet, opplyser Remme til Aftenposten.