Flyktningene selv i gang med smitteverntiltak: Ingen med korona i Moria

Asylsøkerne i Moria-leiren har sammen med hjelpearbeiderne gjort en stor innsats for å holde koronasmitten ute. Nå er tre av beboerne i den overbefolkede leiren smittet.
Foto: Moria Corona Awareness Team
Før grekerne rakk å summe seg, satte flyktningene selv i gang med smitteverntiltak. Så langt er det ingen bekreftede korona-tilfeller i den overbefolkede flyktningleiren på Levsos.

Norsk-kurdiske Shirin Tinnesand (27) kom til Moria i begynnelsen av mars for å fullføre en eksamensoppgave om Moria i faget utviklingsstudier.

Shirin Tinnestad
Foto : MCAT/Moria White Caps: Muhannad Al MandilMuha

– Det var ikke så mye snakk om korona-viruset i Hellas da jeg ankom, minnes Shirin.

I et eksklusivt intervju med Utrop forteller hun om hvordan flyktningene selv tok grep da de fikk høre om pandemien som truet verden. Konsekvensene av en smittsom sykdom i en leir med 20 000 mennesker som nesten bor oppå hverandre, hadde vært fryktelige.

Etablerte arbeidsgrupper

Ikke mange dager etter at Shirin ankom Moria, begynte smitten å spre seg i Hellas. Snart ble man bekymret for de overfylte leirene, og da særlig for Moria-leiren, som er beregnet for 3500 mennesker, men befolket av 20.000.

Leiren ble utstyrt med livsnødvendige håndvaskestasjoner. (Foto: Moria Corona Awareness Team)
Foto : Moria Corona Awareness Team (MCAT)

– Menneskene i Moria-leiren hadde ikke fått noe informasjon om viruset som skremte en hel verden. Vi fortalte dem om det og de forstod umiddelbart alvoret og ville gjøre noe med det.

Flyktningene, eller asylsøkerne som Shirin foretrekker å kalle dem, etablerte Corona Awareness Team og Moria White Caps (tidligere Moria White Helmets) som jobbet frivillig på vegne av de andre i leiren.

Utenfor leiren deltok den greske organisasjonen Stand By Me Levsos i kampen mot viruset sammen med asylsøkerne. Norsk-kurdiske Shirin var formidler og kontaktperson mellom de tre teamene.

Vann, munnbind og søppel

Flere flyktninger kastet seg over symaskinene for å sy munnbind, barna delte ut håndskrevne lapper om avstand og håndhygiene. Snart ble det printet og hengt opp plakater, og megafon ble brukt til å fortelle om koronasymptomer og smittevern på alle språkene som ble snakket i leiren.

Noen uker senere fikk flyktningene også hjelp til å sette opp håndvaskestasjoner, forbedre søppeltømming og igangsette et drikkevannresirkuleringsprosjekt. De siste ukene har beboerne i Moria-leiren blitt kurset av Leger Uten Grenser til å fortsette sitt arbeid mot koronaviruset

Vant over viruset

– Vi hjalp dem med organiseringen, de gjorde jobben, sier Shirin som understreker at hun ikke jobbet for flyktninger, men med dem. 

Hun er stolt av menneskene i leiren som mot alle odds har klart å holde smitten borte.

– De menneskene jeg møtte i begynnelsen av mars, er ikke de samme i dag. Nå står de rakrygget og forteller om sine forhold via telefon til journalister over  hele verden. Moria-leiren er forskånet for en grusom katastrofe og det var halvparten flaks og halvparten flyktningenes egen fortjeneste, sier Shirin Tinnesand til Utrop.