– Asylpolitikken er for streng

 
Foto: Shanjayan Shan
– Det å være mange år på vent kan være skadelig for barna, sier Barne- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til Nrk. SV står samlet mot Arbeiderpartiets asylpolitikk.
0Shares
Barne- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) håper at Arbeiderpartiet vil snu, at asylbarn som har vært lenge i Norge får bli her, melder Nrk. Regjeringen skal i vår komme med en stortingsmelding om barn på flukt. Hittil har Arbeiderpartiet sagt nei til å myke opp reglene for at flere barn skal få kunne bli.

– Jeg ønsker nye regler så fort som mulig. I dette spørsmålet er vi i SV helt samlet, og jeg håper at Ap også vil se at disse barna fortjener en bedre behandling, sier Lysbakken til NRK. 
– Det er gode argumenter for og imot, og dette har vi til vurdering. Jeg ser gode argumenter både for en lempelig behandling og for at den linjen vi har valgt er den riktige, svarer statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet til NRK.

– Flere barn må få bli

Saken handler om barn med foreldre som ikke har fått asyl, men som nekter å dra. Barna slår rot, får tilknytning til venner, skolen sin og lærer seg norsk. Barna opplever en psykisk påkjenning da de sendes tilbake til land med krig og fattigdom. 
– Flere barn må få bli i Norge. Barn skal ikke straffes for det foreldrene eventuelt har gjort feil og trenger trygghet og stabilitet, sier Lysbakken til NRK.

Intern drakamp

Internt pågår det en kamp i Arbeiderpartiet der flere som ønsker en mer liberal praksis. AUF krever at barnas tilknytning til Norge skal veie tyngre enn innvandringspolitiske hensyn. 

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) har uttalt seg om at den nåværende politikken er for streng. 

AUF får samme svar av statssekretær Lønseth som det SV og UDI får.
– Her er det hensyn for og imot, og de hensynene skal veies.