SIAN er utestengt fra Spleis

– Det er jo Spleis' rett å utelukke kunder fra virksomheten sin. Men det er ikke veldig sympatisk gjort, sier Lars Thorsen, leder av Stopp islamiseringen av Norge.
Foto: SIAN
SpareBank1 nekter Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) å bruke bankens spleisetjeneste, opplyser Dagbladet.

Finansieringsportalen Spleis er eid av SpareBank1. Etter kritikk mot portalen fra flere kunder og aktivister endrer de retningslinjer og utestenger SIAN.

Kritikken handler om at Lars Thorsen, leder av «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), har fått samle inn midler til det han kaller sikkerhetsutstyr på finansieringsportalen Spleis, som er eid av SpareBank1.

Skjermdump fra SIANs innlegg på Spleis.

– Tilrettelegger for hat mot muslimer

«SpareBank1 må avgjøre om de virkelig ønsker å være en tilrettelegger for hat og angrep mot muslimske borgere», skriver Sofia Rana, Umar Ashraf og Farukh Quresh i en kronikk i Dagbladet. De tre mener  at beløpet, som endte på 33 100 kroner, skal gå til å innskrenke muslimers frihet i Norge. 

I kronikken heter det videre at de ikke kan være kunder i en virksomhet som “velger å indirekte støtte, assosieres med, og tilrettelegge for finansiering til miljøer som vil oss vondt. Og vi snakker nok ikke bare for oss selv, men en god del muslimer, og en rekke antirasister som benytter seg av deres tjenester».

– Forstår reaksjonene

Daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ i Spleis understreker overfor Dagbladet at Spleis og SpareBank1 tar avstand fra rasisme og hatefulle ytringer, og sier at de ikke ønsker å bidra til frykt. Han viser til at to spleiser har fått reaksjoner i løpet av sommeren: Den ene er innsamlingen til bøter for de som kastet egg på SIAN i forbindelse med deres demonstrasjon på Mortensrud i slutten av juni, samt innsamlingsaksjonen som kom i etterkant, der det ble samlet inn penger til beskyttelsesutstyr for de som skal demonstrere for SIAN. Hellestræ sier han beklager de to spleisene og forstår at flere opplever dem som støtende.

Han understreker at Spleis har vært i kontakt med SIAN og fått forsikringer om at pengene vil bli brukt til lovlig beskyttelsesutstyr.

Endrer retningslinjene

– De tydelige tilbakemeldingene vi har fått de siste ukene viser at det er behov for å se på retningslinjene for Spleis. Vi vil endre praksis i vurdering av spleiser knyttet til rasisme og hatefulle ytringer. Vi endrer nå våre retningslinjer slik at denne type spleiser ikke er mulig å gjennomføre på vår plattform, sier Spleis-sjefen til Dagbladet.

Det betyr at SIAN ikke får benytte seg av Spleis framover.

– En engangsgreie

SIAN-leder Lars Thorsen sier til Dagbladet at han har hatt dialog med Spleis underveis i debatten om hva pengene skulle gå til. Han understreker at innsamlingsbeløpet er øremerket lovlig beskyttelsesutstyr. Thorsen sier også at han ikke er sjokkert over at SIANs virksomhet vurderes som rasisme og hatefulle ytringer.

– Det er jo Spleis’ rett å utelukke kunder fra virksomheten sin. Men det er ikke veldig sympatisk gjort, sier han.

Thorsen forteller at utestengelsen uansett ikke vil påvirke ham i stor grad, da den aktuelle spleisen er avsluttet og pengene tatt ut. Dette er også første gang han bruker tjenesten.

– Vi bruker ikke Spleis mye. Det var en engangsgreie. Vi har aldri gjort det før og gjør det nok ikke igjen, sier han til Dagbladet.