NRK-innslag klages inn av norsk-serbere

NRK Publikumsservice opplyser at de så langt har mottatt 27 klager på innslaget.
Foto: Skjermdump/NRK
Serbiske spillere ble på Supernytt fremstilt som «aggressive på fotballbanen», noe som vekker sterke reaksjoner.

TV-innslaget ble sendt i forbindelse med at Norges fotballandslag skulle møte Serbia i EM-kvalifiseringen sist torsdag, en kamp serberne vant 2-1.

Innslaget problematiserte tematikken «skitne triks på fotballbanen» ved å vise et videosnutt av en serbisk fotballspiller som dytter motspillere, etterfulgt av kommentaren: «serberne har vist før at de kan bli aggressive på banen».

Oppleves som stigmatiserende

NRK Publikumsservice opplyser at de så langt har mottatt 27 klager på innslaget.

– NRK ønsker å vise at det ikke er greit å være aggressiv på fotballbanen, men måten de ordlegger seg på kan føre til at de som ser på innslaget tror alle serbere er aggressive, mener Mirjana Zivanovic, nestleder i Serbisk Akademisk forening Norge, til VG.

Zivanovic understreker at hun har forståelse for at innslaget settes i en «idrettskontekst» men reagerer på at et slikt budskap blir sendt ut til barn.

– Vi har blitt kontaktet av serbiske foreldre som reagerer på innslaget og som forteller at barna har hatt uhyggelige episoder på skolen. Skolebarn har opplevd at klassekamerater ikke vil spise eller leke sammen med dem, sier hun.

Sendt klage

Serbisk Akademisk forening har nå sendt et klagebrev til NRK hvor de ber om en uforbeholden unnskyldning, et brev NRK ikke har svart på ennå.

Frank Sivertsen, prosjektleder i NRK Supernytt, sier de ikke har har hatt noe ønske om å stigmatisere serbere eller andre.

– Det er en fullstendig fremmed tanke for oss. Dersom noen har oppfattet andre intensjoner enn dette, syns vi det er leit, sier han til VG.