Frps innvandringsultimatum

Morten Ørsal Johansen, mener forslag om å oppheve forbudet mot dobbelt statsborgerskap er tåpelig.
Foto: Børge Sandnes/FrP Media
Frp garanterer at innvandringen vil gå ned med de i regjering. Venstre og KrF synes ultimatumet er ekstremt, uheldig og uklokt.

– Ja, at innvandringen går ned, vil vi garantere. Hvis vi ikke får til det, blir det vanskelig å sitte i regjering. Det er så viktig for Frp og våre velgere at der må vi innfri. Men dette vil vi se når forhandlingene er ferdige. Hvis vi ikke er fornøyd, går vi ikke i regjering, sier Morten Ørsal Johansen, innvandringspolitiske talsmann i Frp til Dagbladet (DB).

Med uttalelsen går Ørsal Johansen dermed langt i å avlyse en firepartiregjering med Frp, Høyre, KrF og Venstre. Derimot viser en undersøkelse utført av Dagbladet at ni av ti Høyremedlemmer og tillitsvalgte vil gi Frp innflytelse over innvandringspolitikken. Frps innvandringspolitiske talsmann har tro på at han vil få Høyre med seg.

– Det er et spørsmål om Høyre vil lytte til grasrota. Det er ingen grunn til å tro at de ikke vil være så fornuftige, sier han.

Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, vil vente og se:

– Høyre vil ha en streng og rettferdig innvandringspolitikk hvor alle mennesker blir behandlet som individer. Forhandlinger om en ny regjerings politikk tas etter valget når velgerne har bestemt hvem som skal ha størst innflytelse, sier Sanner til DB.

En regjering bestående kun av Frp og Høyre kan bli et utslag, viser tall fra TNS Gallup partibarometer junimålinger. Dersom det hadde vært valg i dag ville partiene henholdsvis fått 61 og 31 mandater, og har dermed flere enn de 85 som trengs for å få flertall på Stortinget.

Krever endringer
I tillegg ønsker Frp en rekke konkrete endringer. Ørsal Johansen forteller at Frp vil stramme inn på familieinnvandring, arbeidsinnvandring og også asyl.

– Vi foreslår aldersgrense og noen andre kriterier for familieinnvandring, og restriksjoner på arbeidsinnvandring. Der ser vi for oss endringer i EØS-avtalen. Vi vil forholde oss til FNs menneskerettskonvensjoner, men vil se på hvordan andre land, som Danmark og Finland, forholder seg til disse. De må ha tolket ting annerledes, og det er ikke dokumentert at de har brutt noen avtaler.

Avslår Frps ultimatum
Venstre-leder Trine Skei Grande og innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Bekkevold synes ikke noe om Frps ultimatum.

– Man har veldig liten forståelse for politikk hvis man tror man kan garantere at færre trenger beskyttelse og at norsk næringsliv trenger mindre arbeidskraft og vil nekte dette. Det tror jeg ikke de får Høyre, Venstre og KrF med på, sier Grande og fortsetter:

– Her utgjør Frp en ekstrem ytterlighet. Jeg mener at en regjeringsforhandling starter med at noen snakker sammen. Jeg merker med at de har en litt annen tilnærming.

Bekkevold synes Frps ultimatum er uheldig og uklokt av Ørsal Johansen å stille nå.

– Dette må vi snakke om etter valget, når velgerne har sagt sitt. Når det gjelder innvandring, og særlig flyktninger, er det basert på humanitære kriser og internasjonale konflikter. Med Frp i regjering er det ingen grunn til å tro at innvandringen vil gå ned. Jeg synes Frp er lite opptatt av de internasjonale forpliktelsene. De må slutte å snakke om asyl og innvandring som om det skulle være noe kriminelt. Det å søke asyl er en menneskerett, det må Frp forholde seg til, sier han.